ZGS na 25. Svetovnem gozdarskem kongresu IUFRO v Braziliji

Med 29. septembrom in 5. oktobrom 2019 je v Braziliji, zvezni državi Parana v mestu Curitiba potekal 25. Svetovni kongres mednarodne zveze gozdarskih raziskovalnih organizacij (IUFRO). Kongres je prvič organizirala Brazilija, država iz Južne Amerike, ki ima eno največjih površin gozdov na svetu, ki so bili v zadnjem času deležni posebne pozornosti zaradi povečanega izsekavanja in požarov. Kongresa se je udeležilo okoli 2500 strokovnjakov iz več kot 90 držav. Skoraj tretjina udeležencev je prihajala iz Južne Amerike, večina iz Brazilije, kar četrtino udeležencev pa so predstavljali študentje in mladi raziskovalci.

Kongres je predstavljal izjemno priložnost izmenjave izkušenj in znanj med različnimi deležniki, med katerimi so prevladovali raziskovalci, vendar ne le oni, veliko je bilo predstavnikov gozdarskih služb, lastnikov gozdov in ljudi iz prakse. Program kongresa je bil sestavljen in plenarnih predavanj, tehničnih srečanj, kjer so bile obravnavane posamezne teme, ter iz posterskih predstavitev. Za udeležence iz držav v razvoju so bile pred in po kongresu organizirane delavnice in tečaji, z namenom širjenja znanj in izmenjave izkušenj in dobri praks.

Osnovno vodilo kongresa je bilo zajeto v geslu: »Raziskave o gozdu in sodelovanje za trajnostni razvoj«. Teme kongresa so temeljile na Strategiji IUFRO 2015 – 2019, in so obravnavale naslednja prednostna področja:

  • gozdovi za ljudi
  • gozdovi in klimatske spremembe
  • gozdovi in gozdni proizvodi za zeleno prihodnost,
  • biološka raznovrstnost, ekosistemske storitve in biološke invazije ter
  • interakcije med gozdovi, tlemi in vodo

Na kongresu je bil velik poudarek na sonaravnem gospodarjenju z gozdovi. Vsebini, ki jo že več kot 80 let razvija tudi t.i. slovenska šola gozdarstva. Danes sonaravni pristop privzemajo in predstavljajo države, ki v preteklosti z gozdovi niso gospodarile na ta način (Kanada, Švedska, Nemčija, Avstrija) Pozitivno presenečenje je bila izjemna udeležba mladih. V organizaciji IUFRO ima pomembno mesto tudi Zavod za gozdove Slovenije. Dr. Aleš Poljanec je na mestu koordinatorja raziskovalne skupine »Informacije in komunikacije«, ki je sestavni del divizije »Gozdarska politika in ekonomika«. Osrednja naloga te skupine je predvsem prenos raziskovalnih dosežkov v gozdarsko prakso.  Jurij Beguš pa je zaključil svoj mandat kot namestnik koordinatorja divizije 9 ter član razširjenega upravnega odbora IUFRO.

Na kongresu je bil predstavljen novi predsednik IUFRO, prof. dr. John Parotta, ki prihaja iz ZDA, podpredsedniški mesti pa po novem zasedata predstavnica Nemčije in predstavnik Kitajske. Zadnje nakazuje, da prevzemajo Kitajci tudi na tem področju vodilno vlogo, kar predstavlja priložnost tudi za Slovenijo, kot predsedujočo za področje gozdarstva v skupini 16+1.

Iz Slovenije so se kongresa udeležili predstavniki Gozdarskega inštituta Slovenije, Oddelka za gozdarstvo in obnovljive vire Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS). Iz ZGS sta na kongresu aktivno sodelovala dr. Aleš Poljanec ter Jurij Beguš, član razširjenega upravnega odbora IUFRO.  

Predstavila sta programski okvir INTERREG Alpine Space in tri prispevke o pomembnejših dosežkih iz projektov AlpBioNet2030, RockTheAlps in Links4Soils:

Naslednji IUFRO svetovni kongres bo leta 2024 na Švedskem.

Več informacij: http://iufro2019.com/

Udeležbo na kongresu IUFRO so financirali zgoraj omenjeni evropski projekti, ki tečejo v okviru evropskega programa INTERREG Alpine Space.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s