Kaj lahko lastniki gozdov storijo za varstvo gozdov pred podlubniki?

Smrekovi podlubniki oz. lubadarji uničujejo gozdove, še posebej tiste, ki so bili v preteklosti poškodovani v vremenskih ujmah. Do začetka maja 2020 je Zavod za gozdove Slovenije za posek zaradi podlubnikov izbral za 208.000 m3 dreves, večinoma smreke. Podlubniki, ki so preživeli zimo, izletavajo iz svojih zimovališč ter napadajo smreke v bližji in daljni okolici. Spodaj so zbrani nasveti za ravnanje lastnikov gozdov ob soočanju s podlubniki.

Redno pregledujejo svoje gozdove za znake napada podlubnikov. Od aprila do vključno septembra redno, to je vsaj dva krat mesečno, pregledujejo svoje gozdove s smreko. Pri tem naj bodo pozorni na znake prepoznavanja napada smrekovih podlubnikov. Prvi znak napada smrekovih podlubnikov v tem času je črvina – rjav prah, ki se nabira na koreničniku dreves za luskami skorje in na pajčevinah ter na okoliškem rastju. Čeprav je napadeno drevo še zeleno, se bo v nekaj tednih posušilo, saj podlubniki s svojim delovanjem preprečijo pretok rastlinskih sokov po drevesu.

Povezava: Znaki napada podlubnikov (slike)

Ob odkritju napada takoj obvestijo revirnega gozdarja. V primeru odkritih žarišč podlubnikov oz. s podlubniki napadenih dreves morajo o tem obvestiti lokalno pristojnega gozdarja Zavoda za gozdove Slovenije (dalje ZGS) in se takoj organizirati za posek in spravilo napadenih dreves ter odkup posekanega lesa.

Povezava: Kako do revirnega gozdarja?

Vestno upoštevajo odločbe Zavoda za gozdove Slovenije in čim hitreje izvedejo posek, spravilo in izvoz lesa napadenih dreves iz gozda. Izvedbo poseka, spravila in izvoza lesa iz gozda je potrebno izvesti čim prej oziroma v 3 tednih po odkritju napadenih dreves (razen če ZGS z odločbo ne določi drugače).

Povezava: Spletni portal Moj gozdar za iskanje izvajalcev gozdarskih del

Poskrbijo, da se žarišča podlubnikov ne širijo. Če se žarišče podlubnikov v času izvajanja sečnje in spravila razširi na okoliška drevesa, je potrebno po predhodnem obvestilu Zavoda posekati in spraviti les iz gozda tudi iz teh dreves. V primerih, da odvoz lesa iz skladišča ob cesti ne more biti izveden pravočasno, je potrebno les obeliti ali pridobiti dovoljenje Zavoda za uporabo insekticida, ali pa odpeljati les na primerno skladišče izven gozda.

Povezava: Varstvo gozdov pred podlubniki – informacije in navodila za sanacijo gozdov

Skrbno uredijo sečišče. Sečne ostanke, kot so veje, vrhači in drugi sveži lesni ostanki z lubjem je priporočljivo zbrati v kupe in izdelati sekance ali pokuriti v gozdu ob upoštevanju določil za varstvo pred požarom v gozdu.

Več informacij najdete na uradni spletni strani ZGS:

ZGS CE, Sektor za ukrepe, Služba za varstvo gozdov; foto: Boris Rantaša

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s