Popis obiska v gozdnem rezervatu Pragozd Krokar

V trenutnih razmerah, ko se država počasi odpira po epidemiji koronavirusa, ljudje radi pobegnemo v naravo, predvsem na bolj odmaknjene in manj poznane predele, kjer lahko tudi enostavno zagotavljamo primerno družbeno razdaljo do ostalih. Tako postajajo divji in oddaljeni kočevski gozdovi in gozdni rezervati v teh gozdovih vse bolj zanimivi. Na območju GGE Ravne se skrivajo kar štirje gozdni rezervati Pragozd Krokar, Borovec, Krempa in Firštov Rep, ki so v teh časih še posebej privlačni zaradi cvetenja narcis na Krempi in v Borovcu, ter cvetenja čemaževih polj po bukovih gozdovih. Poleg tega ti gozdni rezervati varujejo gozdove nad kolpskimi ostenji, od koder se odpirajo čudoviti pogledi preko kanjona reke Kolpe proti Hrvaški, čez morje gozdov.

Pohodnica na Borovški naravoslovni poti, skozi gozdni rezervat Borovec
(fotografija: Bojan Kocjan)

Poleg tega pa tudi v projektu BEECH POWER pripravljamo strokovne podlage za izboljšano upravljanje s “tokovi” obiskovalcev območij bukovih gozdov svetovne dediščine, kamor je vključen tudi gozdni rezervat Pragozd Krokar in njegovega vplivnega območja, ki ga predstavlja gozdni rezervat Borovec. V tem kontekstu smo kot ključno pomanjkljivost prepoznali pomanjkanje zanesljivih podatkov o obisku in številu obiskovalcev. Ta informacija predstavlja ključno osnovo za nadaljnje upravljanje z obiskovalci in zagotavljanje varovanja svetovne dediščine UNESCO.

Cvetenje narcis na kremparskem sedlu (fotografija: Bojan Kocjan)

Ob upoštevanju ukrepov za preprečitev širjenja okužbe COVID-19 smo v soboto, 16. 5. 2020, izvedli akcijo popisa in anketiranja obiskovalcev gozdnih rezervatov Pragozd Krokar, Borovec, Krempa in Firštov Rep. V akciji smo sodelovali predvsem zaposleni na ZGS, pridružili pa so se nam tudi predstavniki Ministrstva za okolje in prostor, družbe SiDG ter nekateri lokalni vodiči. Skupaj smo tako na 11 popisnih točkah ob glavnih parkiriščih in ob planinskih in učnih poteh popisovali in anketirali obiskovalce med deveto uro zjutraj in tretjo popoldne.

Kljub oblačnemu, vetrovnemu in hladnemu dnevu, ki na žalost ni ponujal običajnih, razprostranih razgledov, ki privabljajo obiskovalce, smo popisali več obiskovalcev, kot pričakovano glede na prejšnje ocene letnega obiska območja. Prav tako ugotavljamo, da velika večina obiskovalcev uporablja dostop iz Borovca ob Kočevski Reki, preko Inlaufa in Krempe na sam vrh Krokar, ki se nahaja znotraj strogega gozdnega rezervata, medtem, ko označene poti, kot sta planinska pot na Cerk in Borovška naravoslovna pot, samevajo.

Slika 4. Oblačni razgledi nad kolpsko dolino iz Kremparskega sedla
(fotografija: Sašo Gorjanc)

Ugotovili smo, da bo potrebno usmeriti veliko dodatnega dela v komuniciranje in ozaveščanje javnosti o gozdnih rezervatih, varovalnih režimih v njih, oznakah meja in preusmerjanju obiskovalcev iz pragozda, na urejene poti. Seveda pa bo še vedno potrebno tudi bolje opremiti obstoječe poti, razviti infrastrukturo in omogočiti izkušnje nedotaknjenih gozdov v manj občutljivih območjih.

Besedilo: Sašo Gorjanc, foto: Bojan Kocjan, Sašo Gorjanc (oba ZGS)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s