Popisovanje divjega petelina v okviru projekta LIFE Natura

Na pilotnem območju Kamniško-Savinjske Alpe in Grintovci projekta LIFE Natura na Zavodu za gozdove Slovenije aktivno nadaljujemo z analizo stanja vrst in habitatnih tipov ter akcijo popisovanja izbranih vrst. Ena ključnih je divji petelin, katerega delež aktivnih rastišč se je v zadnjih desetletjih zmanjšal. Grožnje stanju in velikosti populacije predstavljajo pomanjkanje primernega habitata in vznemirjanje populacij z rekreacijo, nabiralništvom, sečnjo in spravilom lesa ter vzdrževanjem gozdnih prometnic.

Na jasno in ne-vetrovno petkovo jutro smo na znanem rastišču (paritvenem območju) poslušali oglašanji kure in samca divjega petelina. Slednji se je nahajal na svojem t.i. pevskem drevesu (macesnu), pod njim pa so bili tudi opazni znaki njegove prisotnosti (iztrebki v obliki »smokijev«). Petje tega značilnega prebivalca zrelih in presvetljenih pretežno iglastih gozdov nad 1000 m n.m.v. ima štiri faze: klepanje, drobljenje, glavni udarec in brušenje.

Cilj projekta je poleg popisov rastišč, ocene velikosti populacije in dopolnitve con tudi izvedba ukrepov za ohranitev in izboljšanje habitata vrste. Poleg tega bodo izvedeni tudi ukrepi za zmanjšanje vznemirjanja vrste in vpliva divjadi.

Več o vrsti: Divji petelin (Tetrao urogallus) – LIFE Kočevsko

Besedilo: Suzana Vurunić (ZGS OE Nazarje); fotografija: Boštjan Pahovnik (LPN Kozorog ZGS)

LIFE integrirani projekt za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji (LIFE17 IPE/SI/000011) sofinancirajo Evropska unija preko programa LIFE, Ministrstvo za okolje in prostor ter partnerji. Vsebine ne odražajo nujno mnenja Evropske unije.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s