Projekt ZAGON: Sodelovanje na mednarodni konferenci

Občina Grosuplje je kot vodilni partner projekta ZAGON (Znanje za gospodaren odnos do narave) v sodelovanju s partnerji v petek, 10. 11. 2023 v Družbenem domu Grosuplje organizirala Mednarodno konferenco z naslovom: Mali koraki za naravo  –  s pogledom naprej za skupnost.

Konferenco so otvorili župan občine Grosuplje, dr. Peter Verlič, državni sekretar Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, mag. Marko Koprivc, častna gostja veleposlanica Kraljevine Norveške na Madžarskem za Slovenijo, eksc. ga. Trine Skymoen, direktorica Gozdarskega inštituta Slovenije, dr. Nike Krajnc ter direktor Razvojne agencije Sora, g. Gašper Kleč.

Konferenca je bila razdeljena v štiri vsebinske panele, v katerih so aktivno sodelovali strokovni sodelavci Zavoda za gozdove Slovenije. Na začetku treh strokovnih panelov so bila preko treh projektov, financiranih s sredstvi Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora (EGP): ZAGON, JeloviZA in ReNature, predstavljena aktualna izhodišča za razpravo. V uvodnem panelu je direktor ZGS Gregor Danev razpravljal o podnebnih spremembah v luči Nature 2000, koordinatorka projekta ZAGON na ZGS, Suzana Vurunić, je v sklopu prvega strokovnega panela orisala izhodišča za prilagajanja izvedb aktivnosti v luči nedavnih naravnih nesreč, dr. Irena Mrak pa se je aktivno vključila v strokovni panel Upravljanje varovanih območij.

Mednarodna konferenca je potekala v angleškem jeziku. Po zaključku je sledil terenski ogled Krajinskega parka Radensko polje vključno s prvim centrom ohranjanja narave v Sloveniji poimenovan Žabja hiša.

Pripravila: Anja Pukart, ZGS

Komentiraj