Pragozd Pečka premerjen že osmič

V gozdnogospodarskem območju Novo mesto je z Uredbo o varovalnih gozdovih in gozdovih s posebnim namenom razglašenih 14 gozdnih rezervatov, trije od teh so pragozdovi: Gorjanci, Kopa in Pečke. V vseh treh v letu, ko se obnavlja gozdnogospodarski načrt enote, v kateri leži posamezni pragozd, opravimo polno premerbo. Tradicija te je še posebej dolga v pragozdu Pečke, z 59,50 ha našem največjem pragozdu, ki je bil prvič polno premerjen že leta 1953. Letošnjega 13. septembra smo izvedli osmo zaporedno polno premerbo tega pragozda, ki leži v gozdnogospodarski enoti Soteska, kjer letos potekajo terenska dela zaradi obnove načrta.

Pri prvi polni premerbi je bila izmerjena lesna zaloga 953 m3/ha, nato pa je padala vse do leta 2003, ko je znašala 710 m3/ha. V zadnjih dveh desetletjih se je zopet povečala in letos dosegla 753 m3/ha. V pragozdu prevladujeta bukev in jelka, z neznatnimi deleži pa so prisotni še smreka, gorski javor in gorski brest. Jelka je v letu 1953 predstavljala polovico lesne zaloge, nato pa je njen delež začel drastično padati in v letošnjem letu predstavlja le še 11 %.

Izvedbo polne premerbe smo izkoristili tudi za druženje s kolegi iz drugih ustanov, saj so novomeškim gozdarjem pri delu pomagali kolegi s Krajevne enote Kostanjevica iz nam sosednje Območne enote Brežice Zavoda za gozdove Slovenije, s Poslovne enote Novo mesto družbe Slovenski državni gozdovi, z Območne enote Novo mesto Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave, z Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete in študentje, ki pomagajo pri izvedbi rednih del na naši območni enoti. Skupaj je sodelovalo 37 popisovalcev.

Vseli smo bili odziva ter dobre volje vseh prisotnih in se jim ob tej priložnosti še enkrat zahvaljujemo za pomoč.

mag. Andrej Kotnik

Komentiraj