Popis triprstega detla in divjega petelina

Ena izmed aktivnosti projekta ZAGON je popis kvalifikacijskih vrst na projektnem območju SPA Grintovci. Do konca maja bosta na podobmočjih Raduhe in Podolševe popisana triprsti detel in divji petelin. Popis gozdnega jereba bo opravljen jeseni.

Popis triprstega detla bodo opravili sodelavci na OE Nazarje v sodelovanju z Zavodom RS za varstvo narave. Popis bo izveden z metodo predvajanja posnetka trkanja na katerega se odzovejo samci in samice. Divjega petelina popisujeta lovski družini Solčava in Luče, gozdnega jereba pa bo popisalo Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije. Zadnji monitoring teh vrst na območju je bil v sklopu projekta LIFE-IP NATURA.SI v letih 2019 in 2020.

Namen popisov vrst je dolgoletno spremljanje populacij za ugotavljanje njihove prisotnosti in številčnosti ter stanja njihovih habitatov. Z izvedbo različnih gozdarskih ukrepov ohranjamo in izboljšujemo njihov habitat. V sklopu projekta ZAGON bodo v ta namen zakupljena habitatna drevesa za zagotavljanje ustreznega prehranjevalnega habitata triprstega detla in posajena plodonosna drevesa za dopolnitev prehrane divjega petelina in gozdnega jereba. Izvedeno bo tudi mulčenje obcestnih brežin, s čimer bomo v gozd vnesli dodatno svetlobo, ki bo vzpodbudila rast zeli, jagodičevja in malinovja.

Pripravila: Veronika Petrin, Suzana Vurunić ZGS, OE Nazarje

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s