Novice projekta eGozdarstvo

Prvi sestanek projektnega sveta

Prvi sestanek projektnega sveta projekta eGozdarstvo je potekal v četrtek, 9. marca 2023, na Centralni enoti Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS). V uvodu je udeležence pozdravil direktor Zavoda za gozdove Slovenije, Gregor Danev. Poudaril je, kako se bodo z digitalizacijo in centralizacijo procesov povezali deležniki v gozdnem procesu in zagotovilo uporabniku prijazne digitalne javne storitve. Dr. Aleš Poljanec, predsednik projektnega sveta, je predstavil člane projektnega sveta in vlogo sveta. Miha Varga, vodja projekta eGozdarstvo na ZGS, je predstavil trenutno stanje projekta in aktivnosti ter načrte za naprej. Sestanku so prisostvovali tudi vodje delovnih skupin. V projektu eGozdarstvo imamo 15 delovnih skupin (DS) in vsaka skupina je predstavila že opravljeno delo in načrt dela za letos.

Izpostavljene izvedene aktivnosti v projektu eGozdarstvo:

  • september/oktober 2022: nakup 1. dela opreme za e-pisarno (PC, monitorji, prenosni računalniki) v okviru javnega naročila Ministrstva za javno upravo;
  • december 2022/januar 2023: osnovane in formalno ustanovljene DS, organizirani prvi sestanki (vključeni tudi predstavniki Gozdarskega inštituta Slovenije);
  • december 2022: podpisana pogodba med MKGP, ZGS in GIS;
  • januar 2023: izdelana investicijska dokumentacija (PIZ in IP);
  • sestanki z razvijalci programske opreme (daljinsko zaznavanje, e-dokumentni sistem …);
  • februar 2023: izobraževanja za informatike ZGS.

Cilj vseh delovnih skupin je, da s sodelovanjem pridejo do končnih rezultatov, to je večje učinkovitosti in povezljivosti med podatkovnimi bazami na nacionalni in mednarodni ravni, racionalizacije strokovnih in upravnih nalog ter nemotenega poslovanja s strankami.

Projekt eGozdarstvo se predstavi študentom gozdarstva

Predstavniki oddelka za informatiko Zavoda za gozdove Slovenije so 28. marca 2023 študentom univerzitetnega študija gozdarstva na Biotehniški fakulteti predstavili projekt eGozdarstvo. V okviru predstavitve so bili prikazani cilji projekta in vizija rešitev, ki so predvidene za racionalizacijo strokovnih in upravnih nalog Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) po končanem projektu. Opisan je tudi proces, s katerim bi se zagotovilo učinkovitejše in hitrejše poslovanje s strankami ter uporabniku prijazne digitalne javne storitve. Študenti gozdarstva so ena od pomembnih skupin, ki bodo v prihodnjih letih uporabljali rešitve, ki jih bo prinesla digitalizacija gozdarstva v Sloveniji.    

Prav tako je bil študentom predstavljen projekt LIFE NarcIS, v katerem kot partner sodeluje ZGS in v okviru katerega nastaja nacionalni naravovarstveni informacijski sistem.

Pripravila: Andreja Gregorič, Miha Kostevc, Zavod za gozdove Slovenije

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s