Zaključek projekta Gozdovi za prihodnost

S februarjem se je na Zavodu za gozdove Slovenije zaključil projekt Gozdovi za prihodnost, katerega osnovni namen je bil razvoj optimiziranih načinov zagotavljanja ponorov ogljika v slovenskih gozdovih. V sklopu projekta je na podlagi odličnega sodelovanja med deležniki nastalo nekaj pomembnih rezultatov.

Na podlagi rezultatov modeliranja razvoja gozdov, priprave scenarijev ukrepanja za izboljšanje stanja ponorov, analize obstoječih znanstvenih ugotovitev, ankete v katero smo vključili 34 vodilnih gozdarskih strokovnjakov in širše komunikacije s ključnimi deležniki v procesu gospodarjenja z gozdovi smo oblikovali gozdnogospodarske smernice za blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje gozdov na njihove vplive ter nabor priporočil zakonskih in sistemskih prilagoditev, ki bi zagotovila celostno izvedbo zahtevanih ukrepov v praksi. Oba projektna rezultata smo združili v zborniku z naslovom Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje gozdov na njihove vplive (Priporočila zakonodajnih in sistemskih prilagoditev, Usmeritve za gospodarjenje z gozdovi .

Z namenom povečevanja ozaveščenosti o pomenu in načinih aktivnega ukrepanje za doseganje ciljev blaženja in prilagajanja na vplive podnebnih sprememb smo organizirali 17 delavnic za gozdarske strokovnjake in predstavnike vseh pomembnejših inštitucij s področja gospodarjenja z gozdovi v Sloveniji (353 strokovnjakov). Na njih so udeleženci prejeli nova znanja, obenem pa so lahko prispevali svoja mnenja in nasvete za izboljšanje ukrepov in prilagoditev sistema gospodarjenja z gozdovi za doseganje ciljev blaženja podnebnih sprememb in prilagajanja gozdov na njihove vplive. Ta mnenja in komentarje smo kasneje upoštevali v procesu priprave priporočil zakonodajnih in sistemskih prilagoditev.

Organizirali smo tudi 22 sestankov, na katerih smo tematiko aktivnega ukrepanja za blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje gozdov na njihove vplive predstavili lastnikom in upravljalcem večjih gozdnih posesti. Z namenom informiranja lastnikov smo pripravili tudi dokument z naslovom Ukrepi za optimizacijo ponorov ogljika v gozdovih in njihovo financiranje – gradivo za lastnike gozdov.

V sklopu projekta so nastala tudi Priporočila in Smernice v angleškem jeziku.

Pripravili: Andrej Vertelj, Matevž Konjar

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s