Uspešen začetek projekta ZAGON

V septembru 2022 je bil odobren projekt ZAGON, v okviru katerega na Zavodu za gozdove Slovenije (ZGS) že potekajo prve aktivnosti. Glavni cilj projekta je dvigniti odpornost ekosistemov, in sicer z izboljšanjem znanj in kompetenc deležnikov za njihovo upravljanje ter z izvedbo ukrepov za njihovo obnovo. Osredotočili se bodo predvsem na gozdove in mokrišča, za katera je značilen velik prispevek k blaženju podnebnih sprememb. Vsa izbrana projektna območja so Natura 2000 območja, katerih tarčne kvalifikacijske vrste in habitatni tipi so v neugodnem ohranitvenem stanju in so v zadnjih 10 letih zaradi podnebnih sprememb utrpeli veliko škodo oz. jih podnebne spremembe nadaljnje ogrožajo.

ZGS bo ukrepe izvajal znotraj Natura 2000 območja (SPA Grintovci) na podobmočjih Raduha in Podolševa v Zgornji Savinjski dolini. Aktivnosti bodo usmerjene v obnovo habitatov divjega petelina, gozdnega jereba in triprstega detla v gozdovih poškodovanih od vetrolomov v letih 2017 in 2018 ter kasneje namnoženih podlubnikov. 

V prvem polletju so v sodelovanju z lastniki gozdov na Raduhi zakupili 45 habitatnih dreves, ki bodo v gozdu ostala za vedno. Drevesa so bila zakupljena z namenom izboljšanja habitata triprstega detla. V sodelovanju z lokalnimi ponudniki (Ekološka kmetija Ramšak, kmetija Koklej ter atelje Majnik) so pripravili lokalni promocijski paket, ki ga sestavljajo izdelki ekološke pridelave ter ročno filcani izdelki. Trenutno pa so v pripravi aktivnosti povezane z monitoringom vseh treh ključnih vrst ter sadnjo plodonosnega drevja na območju Raduhe.

Projekt poteka v sodelovanju s partnerji iz Slovenije in Norveške. Vodilni partner projekta je Občina Grosuplje, na projektu sodelujejo še Zavod za turizem in promocijo – Turizem Grosuplje, Zavod RS za varstvo narave, Gozdarski inštitut Slovenije, ZGS in University College for Green Developement iz Norveške.

Več o projektu: ZGS; Grosuplje

Projekt ZAGON sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP v višini 1.199.389,00 EUR.

Pripravila: Alja Žunter, ZGS, OE Nazarje

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s