Tradicionalni pohod evropopotnikov ob morju

Tokratni tradicionalni pohod evropopotnikov ob morju je potekal kot del praznovanja 130. letnice organiziranega planinstva in 70. letnice Slovenske planinske poti. Dvesto planincev in planink se je v soboto 21. januarja 2023 podalo na skupen pohod na zaključnem delu Slovenke planinske poti do stika z evropsko pešpotjo E12.

Pohod so vodili vodniki iz Obalnega planinskega društva Koper in Zavoda za gozdove Slovenije KE Kozina. Pot je vodila iz Socerba do Ospa, Tinjana in Dekanov ter Debelega Rtiča in Ankarana. Pohod je potekal pod geslom evropskih pešpoti: »E – poti naj služijo  razumevanju in sodelovanju med ljudmi in narodi.«

Slovenska planinska pot je med najdaljšimi in najbolj priljubljena vezna pot v Sloveniji ter ena najstarejših v Evropi in na svetu. Po njenem zgledu so se podobne poti uveljavile tudi drugod po svetu, čeprav so ji sprva očitali, da ne ustreza planinstvu. Nastala je na pobudo Ivana Šumljaka, idejnega in operativnega snovalca.

Šumljak jo je sprva imenoval magistrala, a je že ob odprtju leta 1953 dobila ime Slovenska planinska transverzala, ki se je nato leta 1991 preimenovala v Slovensko planinsko pot. Odprta je bila 1. avgusta 1953 in ima 80 kontrolnih točk (leta 2020) in: 616,4 km (dolžina poti), 37.300 m vzpona, 37.600 m spusta.

Pohodništvo je med najbolj priljubljenimi vrstami rekreacije, saj je primerno za prav vse generacije, od najstarejših do najmlajših, in predstavlja najbolj naravno obliko gibanja. Če se odločimo za pohodništvo pozimi, se je potrebno tudi primerno obleči in vsekakor poskrbeti za našo osebno varnost, da ne pride do poškodb.

Pripravili: Zavod za gozdove Slovenije, območna enota Sežana

Fotografije: Jože Prah

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s