Uspešno izpeljano 15 delavnic o ponorih ogljika

V novembru in decembru 2022 se je v sklopu projekta »Gozdovi za prihodnost« izvedla serija delavnic o prilagojenem načinu gospodarjenja z gozdovi za optimizacijo ponora ogljika. Skupaj z Oddelkom za gozdarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani je predstaviljen projekt, modeli in scenariji za ponore ogljika glede na gospodarjenje, narejeni na treh pilotnih območjih, digitalno orodje, smernice za gospodarjenje z gozdovi z vidika blaženja in prilagajanja na podnebne spremembe in priporočila za vključitev ukrepov blaženja in prilagajanja v nacionalno politiko. Delavnice so izvedene na vseh območnih enotah in centralni enoti Zavoda za gozdove Slovenije.

S smernicami so se gozdarji načrtovalci že srečali, vključene so bile v pripravo desetletnih gozdnogospodarskih načrtov in v okoljsko poročilo, ostale tematike so bile za udeležence delavnic nove. Odziv je bil zelo dober, tako številčno kot tudi vsebinsko. Rezultat delavnic so bile raznolike pripombe in predlogi o predstavljenih temah. Z njimi bodo smiselno dopolnili dokumente, ki bodo objavljeni na blogu pod kategorijo Gozdovi za prihodnost.

Podnebne spremembe vplivajo na življenje vseh, ne le gozdarjev, in so širši družbeni izziv. S tem so povezani tudi zakonodajni in finančni okviri, ki vplivajo na naše delo in življenje. Gozd je kot eden največjih ponorov ogljika dobil še dodaten pomen in (novo) vlogo. Prav je, da se gozdarji zavedajo tega in so o tem tudi primerno izobraženi.

Pripravila: Živa Bončina, ZGS.

Projekt Gozdovi za prihodnost je del Evropske pobude za podnebje (European Climate Initiative – EUKI). EUKI je mehanizem financiranja projektov EUKI pod okriljem Nemškega zveznega ministrstva za gospodarstvo in podnebje.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s