Prostovoljci iz Šolskega centra Nova Gorica nadaljevali z umetno obnovo gozda na požarišču

Miren, 20. december 2022 – Na območju pogorelega gozda nad Mirnom se je tokrat zbralo 138 dijakov in strokovnih delavcev Šolskega centra Nova Gorica. S strokovnjaki Zavoda za gozdove Slovenije so nadaljevali s setvijo semen dreves trokrpega  javorja, kraškega gabra in maklena, ter se s tem pridružili skupnim naporom za čim prejšnjo umetno obnovo kraškega gozda.

Kras je zgodba o ljubezni med človekom in naravo. Ko je požar več kot dva tedna pustošil po goriškem in deloma komenskem Krasu, ni uničil le gozda in narave. Za vedno je zaznamoval življenja ljudi, ki dihajo s to pokrajino. Mnogim, ki so živeli od turizma, je uničil vse, tudi sanje. Glede na načrt sanacije pogorelega Krasa, ki ga je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dalo do konca leta v javno razpravo, so stroški sanacije ocenjeni na več kot 24 milijonov evrov.

V občinah Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Komen, kjer so ljudje od nekdaj izpostavljeni težkim preizkušnjam, gledajo naprej. Tri občine so združile moči in vzpostavile skupni center za obnovo pogorelega Krasa, ki v sodelovanju s strokovnimi institucijami in lokalno skupnostjo koordinira aktivnosti za ponovni zagon življenja in hudo prizadetega turizma. Gasilci iz vse Slovenije in drugih držav so uspeli obraniti naše vasi in hiše, toda posledice v gozdovih, na poljih, vinogradih, oljčnikih in turistični infrastrukturi so nepredstavljive, gozdne živali so izgubile dom, drobnica in čebele svoje pašnike.

Namensko zbrana sredstva se prek skupnega koordinacijskega centra transparentno porabljajo v skladu s strokovno izbranimi prioritetami. Nabiranje semena in nakup sadik za akcije umetne obnove gozda so bili plačani s tako zbranimi sredstvi. Večina v načrtu sanacije opredeljenih del pa bo izvedenih v letih 2023 in 2024.

Načrt sanacije, obnova ekosistema, ponovni zagon kmetijstva in turizma poteka v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in vsemi drugimi ključnimi deležniki. Prvimi aktivnostim bodo sledili projekti trajnostne obnove pogorišča, poškodovanih kraških suhogradnih zidov in novi turistični produkti. Vabimo vas da napredek obnove spremljate na spletni strani https://skupajzakras.si/.

Foto: Branka Gasparič, ZGS, OE Sežana

Pripravil: Bogdan Magajna, ZGS, OE Sežana

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s