Tečaj za varno delo z motorno žago v Vojščici

Delo v gozdu spada med najzahtevnejša in najnevarnejša dela, ki zlasti med neusposobljenimi lastniki gozda vsako leto zahteva smrtne žrtve. Gozdarji si bomo leto 2022 zapomnili po največjem požaru v zgodovini Slovenije, zato smo še pred začetkom sanacije na zasebnih parcelah za lastnike organizirali dvodnevni tečaj varnega dela z motorno žago.

Dela v gozdu se je treba lotiti trezno, z dobro opremo, tako z orodjem in stroji kot tudi z varnostno opremo, prav tako pa ne pozabite na usposabljanja in strokovno literaturo. Zato bo dodatno izobraževanje lastnikov gozdov ena od najpomembnejših nalog vseh, ki skrbimo za usmerjanje razvoja gozdov.

Prvi korak na poti k zmanjšanju števila nesreč bomo storili, če bo pred začetkom dela vsak lastnik gozda kritično ocenil svoje znanje, opremo in psihofizično pripravljenost. Kdor le v eni točki odgovori z NE, naj delo raje odda za to usposobljenim in registriranim izvajalcem.

S tečajem v Vojščici, ki smo ga izvedli  8. in 9. decembra, na OE Sežana ZGS nadaljujemo dolgoletni niz usposabljanj za varno delo v gozdu. Posebna zahvala gre Krajevni skupnosti Vojščica za pomoč pri organizaciji in izvedbi dogodka. Tečaja varnega dela z motorno žago se je udeležilo 21 udeležencev iz vasi na območju požarišča na Goriškem Krasu. Med slušatelji je bilo veliko takih, ki so si obnovili znanje, pa tudi takih, ki se s tem delom srečujejo prvič.

Na tečaju so se seznanili z osnovnim poznavanjem motorne žage, osnovami varne sečnje dreves, tehničnem pregledom motornih žag ter predstavitvijo orodij in opreme sekača. Poleg teoretičnega dela so jim inštruktorji pripravili prikaz sečnje dreves po fazah in vadbo na poligonu.

Tako so si lahko tečajniki nabrali spretnosti, ki so potrebne za delo z motorno žago. Predavatelji so jim tudi pregledali motorne žage in pokazali postopke njenega vzdrževanja: čiščenje, brušenje, nastavitev motorja. Sledilo je opremljanje udeležencev z osebnimi zaščitnimi sredstvi in šolski prikaz varnega podiranja po posameznih fazah. Tečajniki so lahko sami pod izkušenim očesom inštruktorjev vadili vse postopke podiranja in kleščenja gozdnega drevja.

V letošnjem letu se je Sloveniji pri delu v zasebnih gozdovih zgodilo 11 nesreč s smrtnim izidom. Statistike kažejo, da je med udeleženci tečajev varnega dela v gozdu, število smrtnih žrtev precej nižje. Lastnike gozdov zato pozivamo, da naj v prihodnjih letih možnost udeležbe na tečajih čim bolje izkoristijo.

Vabimo vas k obisku spletne strani ZGS (www.zgs.si), kjer je na voljo literatura in razpored tečajev varnega dela v gozdu. Na sejmih in lokalnih prireditvah si lahko ogledate naše demonstracije uporabe osebne varovalne opreme in varnega dela v gozdu, lahko pa se o varnem delu v gozdu posvetujete tudi z vašim revirnim gozdarjem.

Zavod za gozdove Slovenije, OE Sežana, Foto: arhiv ZGS

Kratki nasveti Zavoda za gozdove Slovenije za varno delo v gozdu:

– Pri podiranju uporabljajmo le ustrezno profesionalno orodje in opremo!

– Motorna žaga naj bo dobro vzdrževana in nabrušena!

– Čim več žagajmo s trebušno stranjo meča!

– Motorna žaga naj bo čim bliže telesu, oprta na nogo ali deblo!

– Delajmo z vzravnano hrbtenico!

– Uporabljajmo osebna zaščitna sredstva!

– Upoštevajmo pravila varnega dela!

– Delajmo z glavo!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s