Izobraževanja o invazivnih tujerodnih rastlinskih vrstah v gozdovih

V soboto 26. novembra 2022 bo v okviru akcije sajenja dreves na območju požarišča na Goriškem Krasu izvedeno izobraževanje o invazivnih tujerodnih vrstah rastlin (ITVR).

Ob Pomniku miru na Cerju bodo predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) postavili stojnico. Možen bo ogled nekaterih ITVR in razstavljeno bo izobraževalno gradivo javne gozdarske službe. Prisotni strokovnjaki bodo odgovarjali na zastavljena vprašanja na tematiko ITVR.

Rastline in materiale bodo zagotovili predstavniki ZGS, ki sodelujejo pri izvedbi projekta »Varstvo pred invazivnimi tujerodnimi vrstami rastlin v gozdovih«.  V projektu, ki ga izvajata ZGS in Gozdarski inštitut Slovenije, bodo naslovili problematiko ITVR, ki ogrožajo naravno ravnovesje v slovenskih gozdovih.

Pregled izpeljanih dogodkov in napoved za leto 2023

Oktobra 2022 je uspešno organizirano prvo izobraževanje za lastnike gozdov na Krasu. Poudarek izobraževanja je bil na invazivnih tujerodnih vrstah rastlin, ki se pojavljajo na območju pogorišča. Predstavljene so najbolj pogoste invazivne vrste rastlin. Še posebej je izpostavljen vpliv velikega pajesena in navadne barvilnice na avtohtono vegetacijo, ter metode njihovega zatiranja in zadrževanja širjenja.

Novembra 2022 je izpeljan spletni seminar za delavce javne gozdarske službe. Predstavljene so v gozdu bolj pogoste ITVR, prikaz njihovega odstranjevanja in zatiranja ter primeri dobrih praks.

V letu 2023 bodo izvedena še dva izobraževanja za lastnike gozdov ter dva izobraževanja za delavce javne gozdarske službe. Novembra leta 2023 bo izdelan in javnosti dostopen enouren video seminar. V videu bodo med drugim povzeti rezultati projekta, novosti in nasveti glede obvladovanja širjenja in zatiranja ITVR v gozdovih Slovenije.

Prve rezultate projekta, učna gradiva, lahko najdete na spletni strani ZGS.

Fotografije velikega pajesena: Andreja Neve Repe, ZGS

Pripravili: Andreja Gregorič in Marija Kolšek, ZGS

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s