JeloviZA – Študijski obisk največjega zavarovanega območja v Alpah

V okviru projekta JeloviZA , ki se je v letu 2022 začel izvajati za izboljšanje stanja ekosistemov in ohranjanje kvalifikacijskih vrst na območju Natura 2000 na Jelovici ter za lažjo pripravo modela upravljanja, je pod vodstvom projektnega partnerja Cipre organizirana tri-dnevna strokovna ekskurzija v Visoke Ture v Avstriji. Iz Zavoda za gozdove Slovenije se je ekskurzije udeležilo 18 gozdarskih strokovnjakov iz Območne enot Bled in Območne enote Kranj.

1. dan – 14. 9. 2022

V Raurisu, v prenovljeni stavbi iz 14. stoletja in kulturnem centru, predstavniki lokalne skupnosti – občine, turističnega urada, lastnikov zemljišč in gozdov ter lokalnega žičniškega podjetja so predstavili so svojo občino in dolino. Njihov koncept razvoja turizma, koncept gospodarjenja z gozdovi ter z območji NATURA 2000, poglede na trajnostni razvoj ter sodelovanje z Narodnim parkom Visoke Ture. Sledila je predstavitev podnebno nevtralne žičnice Hohalmbahn, katere podjetje tudi dejavno sodeluje pri obnavljanju gozdov. Za preskrbo z elektriko imajo lastno malo HE, upravljajo pa tudi z gozdno interpretacijsko potjo, vodnim otroškim igriščem, bosonogim parkurjem, prostorom za izpiranje zlata in iskanje dragih kamnov in centrom za srečanja z velikimi ujedami. Predstavili so svoj poslovni model in vizijo. Lokalna turistična organizacija je predstavila svoje delovanje ter sodelovanje s podjetjem, ki upravlja Turistično destinacijo Narodni park Visoke Ture in svojo vizijo razvoja.

Nad zgornjo postajo žičnice, Hochalmbahn Bergstation, so udeleženci prisostvovali predstavi sokolarja z velikimi ujedami, ki bivajo nad restavracijo. Z vodnikoma so prehodili »Pot sovice Tilke (»Tilly’s Weg«) mimo renaturiranega zbiralnika za vodo, ki je hkrati vodno igrišče z bosonogim parkurjem. Razvila se je diskusija o posebnostih gozdov v dolini Rauris, o upravljanju z gozdovi, dilemah upravljanja z obiskovalci, o pomenu vzgoje obiskovalcev in razvijanja turizma po meri domačinov, o pomenu opazovanja in doživljanja narave za domačine in obiskovalce.

Obiskali so tudi interpretacijski center velikih ujed »Kralji neba« v vasi Worth, ki je eden od tematskih centrov Narodnega parka Visoke Ture. Sledil je pogovor o pomenu doline Krumml, ki je namenjena ohranjanju brkatega sera, beloglavega jastreba in planinskega orla in o pomenu turizma na podlagi opazovanja ptic.

2. dan – 15. 9. 2022

Vodnika Narodnega parka Visoke Ture, sta vodila ogled po Rauriškem pragozdu in bližnjih pašnih planinah. Poglavitne teme pogovora z vodnikoma so bile: Kako upravljati z občutljivim in strogo zavarovanim območjem narave, ki je v neposredni bližini turističnega »medenega lonca«, kako izvajati reden monitoring vpliva obiskovalcev na občutljiva območja narave, dileme upravljanja z alpskimi pašniki in dileme v zvezi z gozdno pašo in sploh gospodarjenjem z gozdovi, pomen skrbno načrtovanih naravi prijaznih »mehkih« turističnih doživetij in o pomenu vzgoje obiskovalcev.

Obiskali so muzej Felberturm, ki je posvečen dediščini krošnjarjev, tovornikov in nosačev (ki so s svojimi tovori in noriškimi konji potovali čez Visoke Ture in predstavljali pomembno vez z južnejšimi območji, tudi s Sredozemljem) in bivanjski kulturi premožnih kmetij v regiji Pinzgau v 19. in zgodnjem 20. stoletju. Sledilo je srečanje z društvom, ki goji »živo zgodovino« nosačev, tovornikov in krošnjarjev, ohranja njihova izročila, šege, nošo in veščine, kar je kot nesnovna dediščina vpisano na seznam UNESCO. Razvil se je pogovor o pomenu povezovanja naravne in kulturne dediščine za ohranjanje lokalne identitete.

Večerjali so v stari domačiji, kjer se je čas ustavil že pred kakimi 150 leti. »Rauchkuchl« mladega chefa Tobiasa Bacherja, ki na sodoben način interpretira tradicionalne recepte in kuharsko izročilo svoje mame je zelo zanimiv primer povezovanja gastronomije z ohranjanjem naravne in kulturne dediščine.

3. dan – 16. 9. 2022

Obisk osrednjega interpretacijskega centra Narodnega parka Visoke Ture »Parkovni svetovi« v Mittersillu. Predstavniki parka so predstavili način upravljanja, delovanje podjetja »Turistična regija Narodni park Visoke Ture«, sodelovanea uprave parka z različnimi deležniki in domačini. Pomembne teme za pogovor so bile: pomen široko sprejete strategije turizma v širši regiji, ki podpira varstvo narave, ohranjanje kulturne dediščine in lokalne identitete, ponuja kakovostna turistična doživetja in prispeva k trajnostnemu razvoju območja; pomen načrtovanja doživetij za vzgojo obiskovalcev; monitoring – tudi spremljanje učinkovitosti interpretacijskih orodij in programov; reševanje problemov z vzdrževanjem interpretacijske in informacijske infrastrukture. Sledil je ogled interpretacijskega centra.

V Krimml-u so se sprehodili do vznožja Krimmlskega slapišča in do koče nad vznožjem slapišča, hkrati pa ogledali parkovne interpretacijske infrastrukture. Študijski obisk se je zaključil z ogledom interpretacijskega centra Svetovi vode, s katerim upravlja delniška družba Geschäftsführung Großglockner Hochalpenstraßen AG, ki je upravljalec visokogorskih avtocest Grossglockner in Gerlos.

Avtor fotografij: Samo Kham

Pripravila: Ana Mežan, projekt JeloviZa, OE Bled

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s