Klepet na naj tematski poti v Logarski dolini

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je sodeloval na tradicionalnem Klepetu na naj tematski poti 2021, ki je potekal 27. maja 2022 v organizaciji Turistične zveza Slovenije in Občine Solčave v sodelovanju z ZGS in Slovenia Outdoor GIZ. Dogodek je bil namenjen skrbnikom in načrtovalcem tematskih poti, predstavnikom inštitucij, ki se ukvarjajo z razvojem na področju tematskih poti, predstavnikom destinacijskih organizacij (lokalne turistične organizacije, turistični informacijski centri, občine), turističnim agencijam in organizacijam, predstavnikom lokalnih skupnosti in vsem zainteresiranim posameznikom. Udeležilo se ga je več kot 30 udeležencev.

Klepet na naj poti je bil izveden na tematski poti Pot po Logarski dolini, ki je bila na Dnevih slovenskega turizma 2021, med 37 tematskimi potmi, razglašena za najboljšo tematsko pot 2021 v okviru projekta TZS »Moja dežela, lepa in gostoljubna«. V ocenjevanje tematskih poti je bilo prijavljenih 37 tematskih potiKomisija za tematske poti pri TZS je v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in Slovenia Outdoor GIZ, pregledala in ocenila vse poti in na podlagi ocenjevalnih modulov, razglasila za najboljšo tematsko pot v letu 2021 Pot po Logarski dolini. Druga je bila Lintverjeva pot in Babina pot v Mitskem parku v Rodiku ter tretja Polhov doživljajski park. Tekmovanje v okviru projekta “Moja dežela – lepa in gostoljubna”, poteka od leta 2011, do sedaj je komisija pregledala že več kot 400 tematskih poti. V letu 2021 je bila izvedena tudi anketa med najboljšimi desetimi potmi v Sloveniji.  

Uvodoma so udeležence pozdravili: Karmen Burger s Turistične Tematsko srečanje, županja Občine Solčava Katarina Prelesnik in mag. Janez Logar, v. d. direktorja Zavoda za gozdove Slovenije. Prvi del “klepeta na naj poti” so sestavljali strokovni prispevki na naslednje teme: Turizem v gozdnem prostoru (Jože Prah, ZGS), Turizem in prostovoljstvo na Cerkniškem (Urška Ogrinc), Proces interpretacije in vodenja na tematski poti (Marko Slapnik), Predstavitev NPK Vodnik v naravi in projekt Rural Heritage (Majda Stopar) in Predstavitev pregledovalnika Gozdnih učnih poti Zavoda za gozdove Slovenije (Boris Rantaša, ZGS). Predstavitve je moderiral mag. Andrej Breznikar iz Zavoda za gozdove Slovenije.

Dopoldanskemu delu dogodka je sledil vodeni sprehod po Naj tematski poti 2021 – poti po Logarski dolini pod vodstvom vodnika v naravi Marka Slapnika. V drugem sklopu, na strokovnem vodenju po zmagovalni poti ter delavnici, so udeleženci sprejeli zaključke za prihodnost tematskih poti, ki so jih posredovali zainteresiranim deležnikom in pristojnim institucijam.

Avtorja: Jože Prah, ZGS, Predsednik Komisije za tematske poti pri TZS; Boris Rantaša, ZGS CE; Foto: Jože Prah

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s