Video: obnovljen traktor Krasser z idrijskim izvlekom

Leta 1961 je Soško gozdno gospodarstvo Tolmin nabavilo tri traktorje znamke Krasser z dvobobenskim vitlom. Po vzoru prototipa inovatorja Štefana Gnezde iz leta 1932 so nanje namestili Idrijski voziček in nastala je ena prvih premičnih gozdarskih žičnic pri nas. Na enem bobnu je bila nameščena nosilna, na drugem pa vlačilna jeklenica za spuščanje in dviganje lesa na krajše razdalje.

Traktor je zadnjič obratoval leta 1982, ko so se uveljavili tribobenski vitli s stolpom tipa Urus. Skoraj 40 let je propadal na raznih depojih in nazadnje na odpadu starega železja.

Leta 2021 je Zavod za gozdove Slovenije ob pomoči Občine Tolmin traktor in Idrijski izvlek obnovil kot eksponata, na novo je bil izdelan pokrov motorja in ulita nova tablica znamke Krasser, na novo je bilo izdelano ogrodje s platneno streho.

Traktor bo skupaj z idrijskim izvlekom na gozdni učni poti na Kozlovem robu pri Tolminu prikazoval nekdanji način spravila lesa iz gozdov, ki je bil še v večji meri rezultat domačega znanja in izvedbe v nekdanji mehanični delavnici v Poljubinju. trenutno je začasno nameščen pred upravno stavbo OE Tolmin.

Pripravili: Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Tolmin

One thought on “Video: obnovljen traktor Krasser z idrijskim izvlekom

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s