8. vzdržljivostni pohod Po medvedovih stopinjah

Sodelavci Območne enote Kočevje ZGS smo v soboto, 23.4.2022, prispevali pomemben delež k uspešno izvedenemu 8. vzdržljivostnemu pohodu Po medvedovih stopinjah. Pohod poteka po trasi Roške pešpoti, ki jo je skozi mogočne gozdove Kočevskega Roga pred več kot štirimi desetletji trasiral gozdar Anton Prelesnik.

Po 64 kilometrov dolgi poti z značilno markacijo medvedje šape pohodniki nekaj kilometrov od izhodišča ob Kočevskem jezeru zapustijo naseljena območja in se skozi gozdove, mimo ostankov opuščenih kočevarskih vasi Pugled in Žiben v istoimenskem gozdnem rezervatu počasi vzpenjajo do grebena Roga. Po njem nadaljujejo vse do njegovega najvišjega vrha s 1099 m nadmorske višine. Z Žage Rog vstopijo v najbolj ohranjene predele s pogledi v Pragozd Rajhenavski Rog, mimo Kraljice Roga, najmogočnejše jelke na Kočevskem. Nato se spustijo v dolino nekdanje vasi Rajhenav do roba Prelesnikove koliševke in ponovno vzpnejo na Lovski vrh, kjer se odpre razgled proti še zadnjih nekaj kilometrov poti oddaljenemu Kočevju.

Za malo manj vzdržljive je bila na dan pohoda označena tudi kratka, 36 kilometrov dolga trasa, ki je od rezervata Pugled Žiben mimo Trnovca skrajšala pot do Prelesnikove koliševke, kjer se je ponovno združila z daljšo traso. Od nekaj več kot 2.500 prijavljenih pohodnikov (prijave so bile zasedene v samo treh dneh) se jih je na štartu registriralo 2.155, največ doslej. Zgodaj zjutraj se jih je približno ena tretjina podala na celotno pot, malo kasneje pa še ostali na kratko pot. Med njimi smo prepoznali tudi kar nekaj obrazov sodelavcev ZGS iz drugih krajev Slovenije. Celotno pot je do poznega večera uspešno prehodilo 644 pohodnikov, kratko 1.390.

Poskrbeti, da tolikšno število pohodnikov čim varneje prehodi skoraj neobljudeno območje gozdov in da vse od registracije, oskrbe z vodo in hrano, evidentiranja pohodnikov, do prevozov teče vsaj kolikor toliko gladko, je velik organizacijski zalogaj. Pohodnike na 5 kontrolnih točkah poti spremljamo tudi kočevski gozdarji, ki po potrebi nudimo pomoč pri orientaciji, skrbimo za nujne povezave med kontrolnimi točkami in pomagamo, kjer in kadar je to potrebno. Med letom po potrebi in v dogovoru s SiDG poskrbimo za redno vzdrževanje trase Roške pešpoti.

Veseli nas, da je odziv pohodnikov vsako leto odličen. Izmučeni, a zadovoljni obrazi na cilju in številčne pohvale nas vzpodbujajo, da se vsako leto znova zadnjo soboto v aprilu ponovno zberemo in sodelujemo pri organizaciji.

Več informacij: https://pomedvedovihstopinjah.si/

Zapisala: Katja Konečnik, vodja ZGS OE Kočevje

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s