Nega gozda na rastišču azaleje v Boštanju

Dva dni po mednarodnem dnevu gozdov 2022 smo v gozdu na Gavgah pri Boštanju opravili nego. Zbrali smo se predstavniki Zavoda RS za varstvo narave iz OE Celje ter OE Novo mesto in dva gozdarja iz Zavoda za gozdove Slovenije, OE Brežice. Namen je bil opraviti negovalna dela na rastišču Rumenega sleča (Azalea pontica).

Pred leti je bila na omenjenem rastišču opravljena pomladitvena sečnja. Gozdno mladje skupaj z rumenim slečem je ob povečanem dotoku svetlobe hitro preraslo v goščo. Ker rumeni sleč za svojo rast potrebuje delno zasenčenost, je to potrebno z oblikovanjem bodočega odraslega gozda tudi zagotoviti. Razveseljivo je, da so se ob rumenem sleču tudi dokaj dobro vrasle vse naravno prisotne drevesne vrste in grmovnice.

Pestrost je res velika: hrast graden, pravi kostanj, bukev, javori, divja češnja, beli gaber, glog. Osnovni ukrep je bil odstranjevanje orlove praproti, srobota in robide. Z rahljanjem smo pospeševali graden, ki tukaj tvori osnovni sestoj. Čez nekaj let, ko bo gozdni sestoj prerasel v letvenjak in bodo krošnje sklenjene, bo potrebno ponovno ukrepanje.

Zelo koristno je bilo, da smo se zbrali gozdarji in biologi – naravovarstveniki, da smo skupaj dorekli in tudi izvedli najprimernejše ukrepe. Takšno sodelovanje nas bogati. Veseli nas pa tudi, da bo rastišče urejeno pred razcvetom, ko gozd pričakuje veliko obiskovalcev. Velik posluh za naše delo imajo lastniki gozda in seveda občina Sevnica na čelu z županom.

Foto: Bojan Kostevc

                                    Pripravila: Mojca Bogovič, ZGS, OE Brežice

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s