V Sloveniji letos s telemetrično ovratnico opremili že šest risov

Projektna ekipa LIFE Lynx je v januarju in februarju uspešno ulovila šest risov, ki so jih nato opremili s telemetričnimi ovratnicami in izpustili nazaj v naravo. Na območju Kočevske reke tako sedaj spremljamo rise Petro, Klifa in Bora, na širšem območju Male gore, Goruja ter mladi samički, ki sta verjetno njegovi potomki, Valentino in Nežo,  na območju Menišije in Mokrca pa doseljenega risa Katalina in njegovega soseda Igija. Podatki iz telemetričnih ovratnic nam bodo omogočali podrobnejši vpogled v njihovo življenje, interakcije s sosednjimi risi ter morebitno razmnoževanje.

Posebnost, ki smo jo opazili pri Igiju, sta dva čopka na enem izmed uhljev, kar je lahko posledica parjenja v sorodstvu. Medtem ko je bil Igi uspavan, ga je veterinar temeljito pregledal s prenosnim ultrazvokom in opazil, da ima deformacije srca, ki smo jih odkrili že pri treh risih v Dinarski populaciji. Ti podatki potrjujejo, v kako slabem stanju so naši risi in da z doselitvami zdravih risov, kot ja Katalin, lovimo zadnji vlak za rešitev populacije pred izumrtjem.

Posebnost risa Igija – dva čopka na uhlju. Foto: Maj Hočevar
Ris Klif med anestezijo. Foto: Teresa Oliveira

Konec februarja so romunski sodelavci projekta LIFE Lynx v past ujeli odraslega samca, ki bo letos preseljen v Dinaride in bo s svojimi geni pomagal reševati Dinarsko-JV alpsko populacijo risa pred izumrtjem.

Odrasel, 27 kg težak risji samec v karanteni v Romuniji. Foto: Ilenia Marocco

Pripravila: Maja Sever, ZGS, projektna skupina LIFE Lynx

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s