Predstavitev gozdne pedagogike v Sloveniji za projekt Gozd – naš vseživljenjski učitelj

V četrtek, 24. 2. 2022, smo na povabilo organizacije Ekošola v sodelovanju s Parkom Škocjanske jame izvedli vodenje za partnerje v projektu ERASMUS+ Gozd – naš vseživljenjski učitelj, v katerem sodelujejo partnerji iz Slovenije, Italije in Srbije.

Udeležencem uvodnega projektnega sestanka smo predstavili gozdove in gozdarstvo v Sloveniji, sistem gozdne pedagogike in gozdnih učnih poti v Sloveniji ter izvedbo aktivnosti gozdne pedagogike s praktičnimi primeri. Predstavitev sva izvedla Boris Rantaša (Centralna enota ZGS) in Bogdan Magajna (ZGS OE Sežana), po Učni poti Škocjan pa je udeležence popeljal Tomaž Zorman, vodja naravovarstvene nadzorne službe v JZ Park Škocjanske jame. Udeležencem smo na kratko predstavili tudi projekt LIFE SySTEMiC in razpravljali o možnostih sodelovanja med obema projektoma.

O projektu Gozd – naš vseživljenjski učitelj so sodelavci Eko šole povedali:

Skozi celoten projekt se bomo posvetili gozdovom – kako pomembni so za nas, njegove funkcije, povezava s podnebnimi spremembami, trajnostna proizvodnja in poraba lesa … V projekt je iz vsake države vključenih 16 ustanov (vrtci in osnovne šole), vključeni vzgojitelji in učitelji pa bodo na treh mobilnostih izmenjali čim več primerov dobrih praks in aktivnosti, ki jih že izvajajo. Pripravili bomo tudi nova gradiva (učne in delovne liste, poučne igre, brošure, kvize, pobarvanke, sestavljanke, plakate …), ki bodo prosto dostopna za vse.

Glavni cilji projekta so: usposobiti in opolnomočiti vzgojitelje in učitelje na področju globalnih izzivov okoljske vzgoje – s poudarkom na pomenu gozdov, zagotoviti podporo strokovnjakov (Slovenski državni gozdovi, Zavod za gozdove Slovenije, Gozdarska šola Kraljevo), deliti ideje in primere dobrih praks, sodelovati v dejavnostih na prostem z otroki in učenci, vključiti uporabo digitalne tehnologije.

Na ZGS se veselimo nadaljnjega sodelovanja pri projektnih aktivnostih.

Pripravil: Boris Rantaša, CE ZGS

Vir informacij o projektu: https://ekosola.si/nov-erasmus-projekt-gozd-nas-vsezivljenjski-ucitelj/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s