Sadnja na območju Pokljuke in Mežakle – ko združimo znanje, moči in voljo

V okviru projekta VrH Julijcev so v skladu z načrtovanimi aktivnostmi v letu 2021 izvedli sadnjo izbranih drevesnih vrst (vrba, jerebika, macesen, mokovec, zelena jelša), na izbranih delih visokih kraških planot Pokljuke in Mežakle, kjer živi divji petelin. Del sadnje so izvedli zunanji izvajalci, del pa so izvedli sodelavci Zavoda za gozdove Slovenije ter prostovoljci.

Do sedaj je bilo posajenih skupno 10.000 sadik, nameravajo jih posaditi še 5.000. V nadaljevanju spremljajo njihovo stanje oz. napredovanje v rasti. Pregled stanja sadik v jesenskem času je pokazal, da so se večinoma zelo dobro prijele jerebike, sledijo vrbe, slabše pa sadike macesna. To se lahko pripiše dolgotrajni snežni odeji v letu 2021. Spomladi je namreč na višjih nadmorskih višinah sneg odlezel tik pred prvo pripeko in sušo, zato so nekaj sadik morali posaditi v  neugodnih razmerah.

Primarno izbrane plodonosne vrste, bodo potencialna hrana za divjega petelina, macesen pa bo omogočal vrsti zavetje (po raziskavah, so macesnovi popki glavna spomladanska hrana petelina, kjer je na voljo). S sadnjo bodo nadaljevali tudi v letošnjem letu. Sajenih bo 5000 sadik jerebike in mokovca, in sicer na območju Pokljuke.  

Pri tovrstnih aktivnostih je pomembno sodelovanje širše javnosti, saj je tako omogočen neposreden prenos vsebin, okrepi se tudi razumevanje problematike, ki jo rešujemo s projektnimi aktivnostmi.

Foto: Irena Mrak in Brigita Oblak

Pripravili: Irena Mrak in Brigita Oblak, ZGS

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s