Obnova 10-letnih območnih gozdnogospodarskih in lovsko upravljavskih načrtov v oddaji Ljudje in zemlja

V nedeljo, 16. januarja 2022, je bil v oddaji Ljudje in zemlja na TV Slovenija predstavljen proces obnove 10-letnih območnih gozdnogospodarskih in lovsko upravljavskih načrtov. Poudarek prispevka v oddaji je bil na strokovnih vsebinah ter na možnostih sodelovanja oz. participacije lastnikov gozdov in javnosti v postopku obnove načrtov.

Slovenija ima bogato tradicijo načrtnega upravljanja z gozdovi. Gozd pokriva 58 % površine Slovenije, zato prav gozd in ohranjena narava prispevata k prepoznavnosti države in odslikavata odnos družbe do trajnostnega razvoja, s katerim se poskuša zagotoviti trajno in optimalno delovanje gozda kot ekosistema, življenjskih združb rastlin in živali in njihovih življenjskih prostorov ter trajnostna raba in upravljanje gozdnih virov. Z gozdarskim načrtovanjem uresničujemo cilje trajnostnega, sonaravnega in večnamenskega gospodarjenja z gozdovi. V letih 2020, 2021 in 2022 poteka obnova območnih gozdnogospodarskih (GGN) in lovskoupravljavskih načrtov (LUN). Ti načrti bodo usmerjali razvoj slovenskih gozdov v naslednjih 10 letih.

www.zgs.si/on2021

Prispevek je pripravila novinarka TV Slovenija Dragica Vujanovič, v prispevku pa so s strani Zavoda za gozdove Slovenije nastopili mag. Matjaž Guček, vodja službe ZGS za gozdarsko načrtovanje, dr. Mateja Cojzer, vodja odseka za načrtovanje razvoja gozdov na ZGS OE Maribor, Izidor Cojzer, lovsko upravljavski načrtovalec na ZGS OE Maribor in vodja LPN Pohorje ter Ljudmila Medved, vodja odseka za načrtovanje razvoja gozdov na ZGS OE Slovenj Gradec.

Foto: zajem zaslona 4d.rtvslo.si

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s