Obisk razstave Gorjanci med Rimom in Bizancem

Gozdarji se pri gospodarjenju z gozdovi pogosto srečujemo z ostanki kulturne dediščine. Ker je pri gospodarjenju z gozdovi lažje ščititi kulturno dediščino, ki jo poznamo, je 23. 12. 2021 Dolenjski muzej za 12 zaposlenih iz ZGS OE Novo mesto organiziral strokovno vodenje po njihovi najnovejši raztavi z naslovom: »Gorjanci med Rimom in Bizancem«.

Gre za prvič predstavljene izkopanine iz časa poznoantičnih in zgodnjesrednjeveških utrjenih višinskih naselij na območju Gorjancev, v predelu današnje Pendirjevke in Kobil. Na raztavi so zbrani predmeti in topografski podatki iz petih sočasnih naselij iz obdobja od 3. do 6. stoletja, ki predstavljajo edinstven primer tovrstnih višinskih naselij na tako majhnem območju. Spoznali smo delček zgodovine iz časov priseljevanja Slovanov, katerim so se Kelti umaknili v višje ležeče predele Gorjancev, kjer so se morali prilagoditi na povsem drugačne razmere, kot so vladale v nižini. Arheolog in kustos dr. Borut Križ nam je predstavil tedanje kmetijstvo, obrtno dejavnost, duhovnost ter vojaški pomen proučevanega območja.

Ogled raztave nam je osvetlil poznavanje ozadja arheoloških ostankov na območju Gorjancev, na katere naletimo ob svojem delu; pri izbiri drevja za posek, izdelavi gozdnogojitvenih in gozdnogospodarskih načrtov, ter drugih gozdarskih opravilih.

Zapisala: Marija Černe, ZGS OE Novo mesto

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s