Obnova gozda na požarišču Cerje v letu 2021

Kot v preteklih letih je bilo tudi v letu 2021 izvedenih več delovnih akcij in demonstracijskih srečanj za obnovo gozda na gozdnem požarišču ob Pomniku miru na Cerju. Dogodki so potekali v obliki srečanj in demonstracijskih akcij. Kljub zahtevnim epidemiološkim razmeram je Zavodu za gozdove Slovenije v sodelovanju z Zavodom za turizem Miren-Kostanjevica in drugimi partnerji uspelo izpeljati 4 dogodke, na katerih je bilo skupaj posajenih 320 sadik na površini 0,11 ha. Med 320 sadikami je bilo 300 sadik črnega bora, 10 sadik puhastega hrasta in 10 sadik črnike.  

Prvi dogodek je potekal ob Mednarodnemu dnevu gozdov, v nedeljo, 21.3.2021. Osrednji dogodek ob omenjenem dnevu je potekal v obliki srečanja in demonstracijske akcije na temo obnove in nege gozda na območju gozdnega požarišča. Na srečanju so predstavniki najpomembnejših inštitucij s področja gozdarstva in okolja demonstrirali različne naloge s področja obnove in nege gozda ter urejanja tamkajšnjega drevoreda. Dogodka so se poleg zaposelnih na ZGS OE Sežana udeležili tudi mag. Robert Režonja (direktor direktorata za gozdarstvo na MKGP), mag. Janez Logar (ZGS), Robert Tomazin (SiDG), dr. Primož Simončič (GIS) in prof.dr. Robert Brus (BF). Uvodoma sta udeležence nagovorila župan občine Miren-Kostanjevica, Mauricij Humar in direktorica Zavoda za turizem Miren-Kostanjevica , mag. Adriana B. Suhadolnik. Na dogodku je bila izvedena dopolnilna sadnja dreves, sproščanje sadik in sajenje večjih sadik dreves v drevoredu.

Na dan Zemlje, 20.4.2021, so se sadnje lotili lokalni osnovnošolci, natančneje  7. razred OŠ Miren. Na območju požarišča so posadili 100 sadik črnega bora. V drevored so simbolično zasadili drevo lipe.

Zveza združenj borcev za NOB se je dne 16. 10. 2021 zbrala pri Pomniku miru na Cerju. Najprej so si ogledali stalno razstavo v stolpu in nedavno razstavljeno delo priznanega slovenskega kiparja Negovana Nemca, na koncu pa so kot gesto dobrega dela zasadili 10 sadik puhastega hrasta.

Farmacevtsko podjetje Novo Nordisk je ob letošnjem Svetovnem dnevu sladkorne bolezni na poseben način obeležilo stoletnico odkritja inzulina: z donacijo projektu Drevo za Cerje in izvedbo saditve dreves v Drevored hvaležnosti. V petek, 12. 11. 2021, so na Cerju pustili tudi osebni pečat – predstavniki zaposlenih v Novo Nordisk Slovenija so zavihali rokave, prijeli za krampe in lopate ter na izbranih mestih pod strokovnim nadzorom vodje ZGS OE Sežana posadili 10 črnih hrastov. Akcija podjetja je dragocen prispevek k sanaciji pogorišča in ponovni vzpostavitvi habitata za živalske vrste na Cerju, ki je del evropske mreže zaščitenih območij Nature 2000.

Zavod za gozdove Slovenije pri tovrstnih delovnih akcijah partnerjem nudi organizacijsko in strokovno podporo in znanje, ki se v določeni meri prenese na donatorske organizacije, inštitucije in prostovoljce. Tovrsten prenos znanja v prakso je pomemben način ozaveščanja javnosti o nevarnosti požarov in pomenu obnove gozda po nesrečah.

Sodelovanje Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda za turizem Miren-Kostanjevica je sedaj že tradicionalno in v prid obema institucijama. Z njihovo pomočjo organiziramo prostovoljske akcije, kar pripomore k zaupanju v ZGS s strani lokalnih skupnosti. Večje akcije pa so vseslovensko medijsko odmevne in tako novice o obnovi gozdov dosežejo širšo javnost.

Z večjo prepoznavnostjo se krepi sodelovanje ZGS v civilni družbi, kar pripelje s seboj več zaupanja v stroko in s tem zavedanja nujnega pomena obnove in nege gozdov za zdravje ljudi in družbe nasploh.

Pripravila: Ana Rep, ZGS OE Sežana

Uredil: Boris Rantaša, Centralna enota

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s