Sestanki z lastniki in upravitelji večjih gozdnih posesti v okviru projekta Gozdovi za prihodnost

Ekipa projekta Gozdovi za prihodnost je v mesecu oktobru organizirala sestanke z lastniki in upravitelji večjih gozdnih posesti z namenom obveščanja o pomembnosti aktivnega gospodarjenja z gozdovi za optimizacijo gozdnih ponorov ogljika. Vodilni partner projekta je Zavod za gozdove Slovenije.

Organiziranih je bilo več sestankov, na katerih so sodelovali predvsem: zasebni lastniki ter upravitelji zasebnih posesti, posesti v občinski lasti in lasti agrarnih skupnosti. Med drugim so na sestankih sodelovali tudi predstavniki podjetja SiDG, ki upravlja z gozdovi v lasti Republike Slovenije, in podjetja Metropolitana d.o.o., ki upravlja z gozdovi v lasti Rimokatoliške cerkve.

Na sestankih so bili lastniki in upravitelji obveščeni o namenu in ciljih projekta Gozdovi za prihodnost ter vlogi gozdnih ponorov ogljika pri blaženju vplivov podnebnih sprememb. Seznanjeni so bili z možnimi ukrepi za optimizacijo ponorov ogljika ter obstoječimi mehanizmi za financiranje in sofinanciranje ukrepov. Lastniki in upravitelji so bili seznanjeni tudi s konceptom shem za poravnavo emisij, njihovih prednostih in slabostih ter trenutnih možnostih za tovrstno financiranja v evropskem prostoru.

Lastniki in upravitelji so lahko na sestankih delili svoje izkušnje in opažanja, ki bodo koristno pripomogla k oblikovanju smernic za gospodarjenje z gozdovi in priporočil za odločevalce s področja gozdarstva. 

Nekateri sestanki so vključevali tudi terenske oglede določenih problematik in ukrepov, ki pripomorejo k optimizaciji gozdnih ponorov ogljika. Na sestankih so bili postavljeni tudi temelji za nadaljnje sodelovanje.

Boljša informiranost lastnikov in upraviteljev o možnih ukrepih in načinih financiranja ukrepov za optimizacijo gozdnih ponorov ogljika bo pozitivno pripomogla k prilagajanju obstoječih praks gospodarjenja z namenom doseganja vseh ekonomskih, socialnih in okolijskih ciljev gospodarjenja, predvidenih v postopku gozdnogospodarskega načrtovanja.

Projekt Gozdovi za prihodnost je del Evropske pobude za podnebje (European Climate Initiative – EUKI). EUKI je mehanizem financiranja projektov EUKI pod okriljem Nemškega zveznega ministrstva za okolje, varstvo narave in jedrsko varnost (BMU). Več o Evropski pobudi za podnebje lahko izveste na naslednji povezavi.

Slika 1: Sestanki, ki so temeljili na kabinetnem delu, so potekali po celotni Sloveniji.
Slika 2: Določeni sestanki so vključevali tudi terenske oglede primerov obstoječih ukrepov in analizo le teh v luči ukrepanja za optimizacijo gozdnih ponorov ogljika.
Slika 3: Lastniki in upravljalci so nam predstavili svoj delovni proces in proizvodne obrate, ter nas seznanili z izzivi in problematikami, s katerimi se soočajo.
Slika 4: Predstavljeni so bili primeri dobrih praks, tako na področju gospodarjenja z gozdovi kot tudi na področju nadaljnje predelave, ki vpliva na trajnost ponorov ogljika tudi po končanem postopku pridobivanja gozdno lesnih sortimentov.

Pripravil: Matevž Konjar, ZGS

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s