ZGS NA DOGODKU GEOBIOBLITZ 2021

Strokovnjaki Zavoda za gozdove Slovenije so tudi letos sodelovali na dogodku GeoBioBlitz, ki ga od leta 2016 organizira Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji. Prvi, vzorčni GeoBioBlitz dogodek je bil izveden v Naravnem spomeniku Dovžanova soteska, vsi naslednji pa v različnih območjih Triglavskega narodnega parka. Namen tovrstnih dogodkov je spoznavanje narave in procesov v naravnem okolju ter vzrokov zanje, kar udeležencem pomaga razumeti tudi pomen premišljenega načrtovanja človekovih posegov v naravo.

GeoBioBlitz združuje strokovnjake različnih področij, ki s svojim znanjem in izkušnjami izobražujejo in  spodbujajo udeležence (osnovnošolce, srednješolce, študente), da opazujejo pokrajino ter začnejo razumevati prepletenost procesov v njej. Letošnji GeoBioBlitz je bil namenjen spoznavanju spreminjanja ekosistemov v gorskih območjih. Tako smo v Planici in dolini Tamar raziskovali in ugotavljali, kako podnebne spremembe in človekove dejavnosti v gorskem svetu vplivajo na tamkajšnje ekosisteme. Posebno pozornost smo namenili spoznavanju velikih zveri (ris, volk, medved)  in divjega petelina, ki je eden od ključnih živalskih vrst, za katero se bodo pogoji za življenje izboljšali tudi preko projekta VrH Julijcev.

V dveh dneh (17. in 18. september) smo tako spoznavali in opazovali njihov življenjski prostor, ob tem pa smo se seznanili tudi z dejavniki in procesi, ki ta prostor preoblikujejo. Posebej so sodelavci TNP in ZGS predstavili aktivnosti projekta VrH Julijcev, LIFE Lynx in DinAlpConnect.

Ob srečanju z ameriškimi strokovnjaki in predstavniki Narodnega parka Crater Lake (Oregon, ZDA), ki je pobraten s Triglavskim narodnim parkom se je izkazalo, da so težave s katerimi se parka soočata zelo podobne, predvsem izstopajo vse višje temperature in pomanjkanje snega ter vse bolj množičen obisk.

Dogodek GeoBioBlitz sta vodili Charlotte Taft (Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji) in dr. Irena Mrak (ZGS, VŠVO, Fulbright Alumni) v sodelovanju s strokovnjaki Zavoda za gozdove Slovenije (dr. Aleš Poljanec, dr. Andreja Repe Neve, mag. Rok Pisek, Maja Sever in Brigita Oblak), Univerze v Ljubljani in Javnega zavoda Triglavski narodni park.

GeoBioBlitz je primer dobre prakse tako sodelovanja različnih strok kot tudi prenosa strokovnih in znanstvenih izsledkov v širšo javnost.

Pripravila: Irena Mrak, Zavod za gozdove Slovenije

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s