BEECH POWER: projektna konferenca v Nemčiji

Projekt BEECH POWER (Svetovna dediščina bukovih gozdov: krepitev in pospeševanje trajnostnega razvoja na osnovi ekosistemskega pristopa) z oktobrom vstopa v zadnjo projektno obdobje, saj je načrtovan konec projekta spomladi 2022. V namen pregleda dosedanjih dosežkov in nadaljnjih aktivnosti je 16. in 17. septembra v mestu Angermünde v Nemčiji potekala projektna konferenca. Udeležili smo se je predstavniki vseh projektnih partnerjev iz petih držav: Avstrija, Hrvaška, Nemčija, Slovaška, Slovenija. Občina Angermünde sodeluje v projektu, zato so nas z veseljem gostili v prostorih mestnega muzeja.

Konferenca se je začela v četrtek s predstavitvijo preteklih dosežkov posameznega projektnega delovnega paketa in aktivnosti, ki jih je še potrebno izvesti. Zaradi omejitev, povezanih s pandemijo SARS-CoV-2, je bilo veliko aktivnostih zamaknjenih, vendar smo v zadnjem projektnem obdobju vseeno naredili veliko. Zavod za gozdove Slovenije je pripravil vodič po trajnostnih gozdarskih praksah, ki je v zadnji fazi izdelave, glavni projektni partner Univerza v Eberswalde je v zadnjih fazi izdelave orodja za oceno zmožnosti in kvalitete upravljanja zavarovanih območij bukovih gozdov, komunikacijski partner European Wilderness Society pa pripravlja spletno stran za povezovanje in izmenjavo znanja med upravljalci svetovne dediščine bukovih gozdov.

Po uvodnem sestanku smo se kot gostje udeležili proslave ob 10. obletnici vpisa nemških bukovih gozdov na seznam svetovne naravne dediščine. V sklopu proslave smo prisostvovali v okrogli mizi o izzivih svetovne dediščine, kjer je vsak projektni partner predstavil izzive in uspehe lastnih zavarovanih območij.

Naslednji dan smo začeli s pripravo načrta za končno projektno obdobje. Zaradi zamika določenih aktivnosti bo tudi končna faza projekta pestra in polna dela. Organizacija konference v živo nam je omogočila lažjo komunikacijo in večjo produktivnost pri izdelavi načrta. Tako smo v predvidenem času dokončali časovnico vseh aktivnosti, dorekli določene podrobnosti in se dogovorili za nadaljnje sestanke za natančnejšo organizacijo posameznih aktivnosti. Med drugim nas poleg organizacije končne projektne konference čakajo še dve večji konferenci o prenosu znanja in kooperaciji lokalnih skupnosti območij svetovne dediščine, in konferenca o izobraževanju gozdarjev o trajnostnih gozdarskih praksah v vplivnih območij svetovne dediščine in orodju za ocenjevanje kvalitete upravljanja. Po izdelavi načrta je sledil še prenos znanja iz Svetovnega naravovarstvenega kongresa IUCN in delavnice o komunikaciji, ki sta jo tam organizirala IUCN in FAO.

Po sestanku je sledil še terenski ogled nemškega območja svetovne dediščine Grumsin, ki spada pod upravo Biosfernega območja Schorfheide-Chorin. Poleg programa svetovne dediščine je biosferno območje tudi del UNESCO programa »Človek in biosfera«. Vodil nas je direktor območja dr. Martin Flade, ki nam je predstavil izzive upravljanja ter posebne lastnosti območja in tamkajšnjih bukovih gozdov, ki jih uvrščajo med svetovno dediščino. Po terenskem izletu je sledila že zaključna projektna večerja, nato pa smo se udeleženci poslovili in naslednji dan v zgodnjih jutranjih urah odšli domov.

Pripravil: Domen Kocjan, ZGS, projekt BEECH POWER

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s