IUCN Svetovni naravovarstveni kongres – Marseille, Francija

Svetovni naravovarstveni kongres, ki ga vsake 4 leta organizira IUCN, Mednarodna zveza za varstvo narave, je največji dogodek na področju naravovarstva. Letošnji kongres, ki je bil že lansko leto večkrat prestavljen, je potekal od 3. do 11. septembra v Marseillu, v Franciji. Po uspešni prijavi na komunikacijsko delavnico za študente in mlade strokovnjake na področju gozdov, sem dobil priložnost udeležbe na delavnici, kot tudi obiska samega kongresa.

Kongres je sestavljen iz treh delov, ki potekajo sočasno. Glavni del kongresa je članski zbor, kjer več kot 1600 članskih organizacij glasuje na več kot 100 predlogih, preko katerih se oblikuje svetovne naravovarstvene smernice in prioritete svetovne naravovarstvene stroke za naslednja leta. Kongres IUCN je edinstven po temu, da imajo pri glasovanju enakovreden glas tako predstavniki držav kot tudi predstavniki lokalnih skupnosti in nevladnih organizacij.

Drugi del kongresa je forum, kjer potekajo predavanja, diskusije in intervjuji s strokovnjaki in odločevalci. Izmenjuje se znanje ter diskutira o izzivih ki pestijo naravo in potrebnih ukrepih za reševanje teh izzivov. Tretji del kongresa je razstava, kjer ducate različnih nevladnih organizacij in državnih organov predstavlja svoje naravovarstveno delo. Razstavni prostor je odprt tudi širši javnosti, zato je velik poudarek na izobraževanju, ponuja pa tudi odlično priložnost za neformalno povezovanje med organizacijami in posamezniki.

Komunikacijska delavnica je potekala sočasno s kongresom, pod organizacijo IUCN in FAO, Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo. Tridnevna delavnica je 12 udeležencev iz vsega sveta predala znanja o glavnih načinih sodobne komunikacije. Udeleženci smo se naučili, kako kompleksne naravovarstvene tematike oblikovati v preprosto sporočilo, ki lahko raznoliko publiko doseže na čustvenem nivoju. Prav tako smo se naučili, kako učinkovito predstaviti svoje sporočilo in kako vizualno oblikovati predstavitev, da pri publiki ustvarimo zanimanje in dobimo njihovo pozornost. Poleg tega smo vadili tudi kako postopati v intervjujih s tradicionalnimi mediji, kot so časopis, radio in televizija.

Delavnico je vodil komunikacijski strokovnjak iz globalnega oglaševalskega podjetja M&C Saatchi, s podporo strokovnjakov IUCN, FAO in Finske zveze gozdov. Poleg pridobljenega znanja smo udeleženci z opravljenim tečajem postali tudi člani pristojnih regionalnih mrež gozdnih komunikatorjev, ki jih vzdržuje FAO. S članstvom bomo v prihodnje lahko še bolje izkoristili pridobljeno znanje in govorili o tematikah, ki nas kot strokovnjake na področju gozdov zadevajo. Tudi sami udeleženci pa smo oblikovali neformalno podporno skupino, kjer si izmenjujemo ideje in nasvete. Velik rezultat delavnice je bil ravno spoznanje somislečih vrstnikov iz celega sveta, pridobljen navdih, ter ustvarjena prijateljstva.

Pripravil: Domen Kocjan, ZGS, OE Kočevje (projekt BEECH POWER)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s