EVROPSKI TEDEN ŠPORTA IN EVROPSKE PEŠPOTI

Evropski teden športa vsako leto organizira Evropska komisija za šport, katere partner je tudi Evropska popotniška zveza. Od začetka leta 2015 je zrasel in lani dosegel 32.617 prireditev v 42 državah s 15,6 milijona udeležencev.

Vabimo na popotovanje po Evropski pešpoti E6, iz Trojan do Motnika, v ponedeljek, 27. septembra 2021.

Zbiranje ob 8. uri, hotel TROJANE. »Evropski teden športa« odkriva E-poti, nas nagovarja z motom: »Turizem za vključujočo rast« in vsi mi, naredimo nekaj dobrega za svoje zdravje. Šport, pohodništvo je nenazadnje priložnost tudi za povezovanje, združevanje, vključevanje. Pridružite se kratkemu pohodu (dve uri). Info: Predsednik KEUPS, Jože Prah, 041 657 560, keups.slo@gmail.com.

Zgodovina in postopen razvoj pohodništva po evropskih pešpoteh sega v leto 1969, ko je bila v Nemčiji ustanovljena Evropska popotniška zveza (ERA). Danes to krovno organizacijo sestavlja 63 pohodniških organizacij in združuje več kot 3 milijone članov.

Glavni moto prvega predsednika Evropske popotniške zveze dr. Georga Fahrbacha, na ustanovitvi 19. oktobra 1969 je bil: »Odprimo meje, pojdimo drug do drugega peš, kajti le tako se bomo med seboj najbolje spoznali in naučili spoštovati in ceniti sočloveka!« V Evropi je speljanih 12 E-poti, ki nosijo ime E1 do E12. E-poti povezujejo države od Severnega rta do Krete in od Atlantskega oceana do Karpatov in Črnega morja.

Skozi Slovenijo potekajo tri evropski pešpoti E6, E7 in E12.

Pot E6 poteka od Roskilda pri Köbenhaunu na Danskem do Alexandroupolis v Grčiji. Slovenski del poti E6 je bil odprt 24. maja 1975 na Mašunu v okviru tedna gozdov in proslave stoletnice prvega gozdarskega društva na Slovenskem. Pobudo za ureditev te poti je dal inženir gozdarstva dr. Milan Ciglar po katerem se danes ta del poti tudi imenuje »Ciglarjeva pot od Drave do Jadrana«. Slovenski del E6 drži od mejnega prehoda Radelj na Hrvaško do Strunjana. Dolga je okoli 350 kilometrov, z 39 žigi. E6 in E7 se pri nas srečata nedaleč od medvedjih stopinj v Predgozdu, blizu Mačkovca in Sela pri Robu sredi prekrasnih gozdov.

Pot E7 sta na pobudo prof. J. Ciglarja in M. Kmecla trasirala in uredila dr. Boštjan Anko ter Zoran Naprudnik. Odprta je bila 12. septembra 1986 na Mačkovcu v počastitev Svetovnega kongresa Mednarodnega združenja gozdarsko-raziskovalnih organizacij (IUFRO) ob navzočnosti gozdarskih delavcev vseh celin in številnih pohodnikov. Danes nosi ime po Zoranu Naprudniku, zelo prizadevnemu družbenemu delavcu v športu in turizmu. E7 v Sloveniji sega od Robiča do Hodoša, dolga je okoli 600 kilometrov, z 42 žigi. V celoti ji bo enkrat uspelo, da bo povezala Atlantik in Črno morje.

Pot E12 (Mediteranska pešpot) v Sloveniji je bila odprta 10. 12. 2016 v Kopru. Pot poteka od stične točke z italijansko traso na »Poti zdravja – Parenzani«  v Škofijah mimo Kopra in Strunjana ter Portoroža do Sečovelj in mejnega prehoda Sečovlje, kjer vstopi na hrvaško ozemlje. Pot je dolga nekaj manj kot 50 km in ima 3 kontrolne žige. Za pot potrebujemo dva do tri dni. Evropska pešpot E12 prihaja iz Španije, Francije in Italije na slovensko in hrvaško jadransko obalo, Črno Goro, Grčijo in naprej v vzhodno Sredozemlje. E6 in E12 pa svoje poti združita ob Jadranskem morju, v Strunjanu. 

Vse evropske pešpoti v Sloveniji so označene z rdeče-rumenimi markacijami. Za evropske pešpoti v Sloveniji skrbi Komisija za evropske pešpoti v Sloveniji (KEUPS), ki so jo ustanovile: Zavod za gozdove Slovenije, Planinska zveza Slovenije, Turistična zveza Slovenije, Zveza gozdarskih društev Slovenije.

Glavni moto Komisije za evropske pešpoti je:

»Kdor hodi, je vedno pred časom. Kdor hodi po evropskih pešpoteh, je nekaj desetletij pred časom. Kdor hodi po slovenskem delu dveh evropskih pešpoti, je že četrt stoletja pred časom. In ta čas je vedno zdaj!«

In naj zaključimo s citatom zapisanim na  obeležju, ki je bilo odkrito 12. septembra 1986 ob otvoritvi E7 v Predgozdu: 

»E-poti naj služijo razumevanju in sodelovanju med ljudmi in narodi.«

Pripravil: Jože Prah, ZGS, OE Brežice

Koristne povezave:

Komisija za evropske pešpoti v Sloveniji (KEUPS): https://eupoti.com

Evropska popotniška zveza (ERA): http://www.era-ewv-ferp.com

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s