KONFERENCA IDES: INGOLSTADT, NEMČIJA, 16. in 17. september 2021

Projekt IDES (Izboljšanje kakovosti voda porečja Donave z uvajanjem celostnega upravljanja poplavnih ravnic in prepoznavanjem njihovih Ekosistemskih Storitev) ravnokar vstopa v svojo drugo polovico delovanja samega projekta. V ta namen je bila v terminu med 16. in 17. septembrom 2021 v Ingolstadtu organizirana tudi konferenca, kjer smo naredili pregled dela ter le-tega predstavili ostalim projektnim in sodelujočim partnerjem ter zainteresiranim deležnikom. Zavod za gozdove Slovenije pri projektu sodeluje s pilotnim območjem na reki Muri.

Kljub temu, da se projekt IDES izvaja že več kot 1 leto, je bilo to prvo srečanje, ki nam ga je uspelo izvesti v živo (v preteklem obdobju zaradi Covid-19 to žal ni bilo mogoče). Kljub temu, pa smo bili zaradi veljavnih Covid-19 ukrepov še vedno močno omejeni tako s številom udeležencev kot trenutnimi veljavnimi ukrepi (maske, varnostna razdalja,…). Konferenca je bila zaradi tega organizirana kot hibridni dogodek – projektni partnerji (v omejeni zasedbi) smo se dobili v živo, za zainteresirane deležnike pa smo dogajanje prenašali v živo preko spletne aplikacije Zoom. Kljub temu, da smo na vseh področjih dela do sedaj že dodobra osvojili različne načine komunikacije preko spletnih aplikacij, pa se je tovrstni hibridni sistem, na začetku izkazal za zahteven zalogaj. Kljub manjšim začetnim tehničnim težavam, pa se je izkazal za dober kompromis pri izpeljavi tovrstnih dogodkov. Potrebno pa je izpostaviti, da srečanja v živo kljub tehnologijam še vedno nudijo veliko dodano vrednost, saj imamo udeleženci na voljo veliko več dodatnih priložnosti za mreženje, povezovanje in diskusijo na različnih nivojih, kar ima pomembno vlogo pri kvalitetni izvedbi projekta kot dodano vrednost za same inštitucije iz katerih udeleženci prihajamo.

Projektni partnerji smo v Ingolstadt prispeli povečini v sredo popoldne, saj smo z aktivnostmi začeli že takoj naslednje jutro. Četrtek dopoldne je bil tako namenjen sestanku s Skupnim sekretariatom (JS), kjer smo pregledali aktivnosti in finance prve polovice izvajanja projekta ter razrešili različne dileme. Po odmoru za kosilo je sledila predstavitev dveh sorodnih projektov ter predstavitev dela v prvem delovnem paketu. V prvem delovnem paketu se ukvarjamo z vrednotenjem ekosistemskih storitev po posameznih pilotnih območjih ter tekom celotne Donave. S predstavitvami smo zaključili okoli 19. ure, sledila pa je še skupna večerja.

Petek je bil namenjen predstavitvi pilotnih območij ter aktivnosti na le-teh (delavnic z deležniki, ki so bili izvedene v maju 2021). Pilotna območja imamo pri projektu IDES v petih različnih državah – Avstrija, Slovenija, Madžarska, Srbija in Romunija. Medtem, ko so v Avstriji, Srbiji in Romuniji pilotna območja locirana na Donavi, pa je v Sloveniji le-to na njenem pritoku – reki Muri. Madžarski partner pa si je izbral za pilotno območje reko Tiso. Sledila je še predstavitev aktivnosti na tretjem delovnem paketu, ki se bo začel v oktobru, in, ki bo namenjen strategijam uveljavljanja IDES orodja pri deležnikih.

Petkovo popoldne je bilo namenjeno ekskurziji na poplavna območja Donave na območju kraja Neuburg an der Donau, ki se nahaja nekaj kilometrov zahodno od Ingolstadta. Tukaj se nahaja tudi sedež Auen inštituta, ki deluje v okviru Katoliške univerze Eichstätt – Ingolstadt, ki je vodilni partner projekta IDES. Ogledali smo si njihove prostore, nato pa pot nadaljevali po bližnji okolici, kjer so nam predstavili tehnične in sonaravne ukrepe, ki so bili izvedeni za potrebe revitalizacije poplavnih ravnic in poplavnih gozdov ob reki Donavi. Zaradi izgradnje jezov in hidroelektrarn so tovrstna območja začela propadati, saj jih zaradi regulirane struge, periodične poplave več niso dosegle. To je povzročilo degradacijo samega (gozdnega) ekosistema.

S postavitvijo tehničnih rešitev (regulacijski kanali za izpust vode) in rečnih kanalov so tako ponovno vzpostavili dotok vode v omenjena območja. Sistem tovrstnih ukrepov je tako dober primer ponovne vzpostavitve ravnovesja v ekosistemu (poplavni gozd in poplavne ravnice). S terenom smo zaključili okoli 19. ure. Sledilo je še nekaj neformalnih izmenjav znanj in sestankov glede nadaljnjega dela na projektu, sobota pa je bila namenjena poti nazaj domov.

Pripravil: Miha Varga, ZGS, vodja projekta IDES

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s