LIFE SySTEMiC – Strokovna ekskurzija in obisk demonstracijskih ploskev v gozdovih Italije

Od 30. junija do 7. julija 2021 so člani projektne skupine iz Italije, Hrvaške in Slovenije obiskali demonstracijske ploskve projekta LIFE SySTEMiC v Italiji. Cilj ekskurzije je bil spoznati lokalne gozdove, njihove lastnosti ter različne načine in ukrepe gospodarjenja z gozdovi. Eden glavnih namenov obiskov so bile razprave znotraj projektne skupine, ki jo sestavljajo strokovnjaki za gospodarjenje z gozdovi in ​​gozdarstvo, uveljavljeni znanstveniki, mladi raziskovalci, predstavniki podjetij s področja gozdov in gozdarstva ter drugi. Pomemben cilj je bil tudi predstaviti projekt različnim skupinam lokalnih deležnikov, vzpostaviti sodelovanje z njimi ter predstaviti mednarodni pomen in obseg projekta lokalnim skupnostim.

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je partner v projektu LIFE SySTEMiC, »Sonaravno gospodarjenje z gozdovi v času podnebnih sprememb«.  Projekt vključuje 30 demonstracijskih ploskev v Italiji, Sloveniji in na Hrvaškem. Na teh lokacijah je projektna skupina raziskovala preteklost gospodarjenja z gozdovi, merila gozdne parametre in odvzela vzorce gozdnega genskega materiala za uporabo v laboratorijskih analizah. Eden izmed osrednjih ciljev projekta je raziskati in prikazati vpliv različnih režimov gospodarjenja z gozdom na genetsko raznovrstnost gozda.

Genetska pestrost populacij gozdnih dreves je osnova za njihovo prilagodljivost in odpornost. Osrednji rezultat projekta bo model GenBioSilvi za trajnostno gospodarjenje z gozdovi, vključno s smernicami za gospodarjenje z gozdovi, ter strokovni podporni dokumenti za strategijo gozdne biotske pestrosti za gozdna območja EU.

Več lahko preberete v poročilu (v angleškem jeziku).

Pripravila: Andreja Gregorič, Boris Rantaša, ZGS, CE

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s