Z občutki skozi gozd z varstveno delovnim centrom SAŠA

Varovanci Varstveno delovnega centra SAŠA – enota Mozirje so si začetek pomladi popestrili z izletom v bližnji gozd. Sprehodili so se po gozdni poti Brdce-Blate. Blate, ki jih nekateri imenujejo »žabjeki«, so zanimivo mokrišče sredi ohranjenih vrstno pestrih jelovih gozdov. Svoje vode pošiljajo v Savinjo, ki je del Nature 2000.

Ob mednarodnem dnevu gozdov, ki ga obeležujemo 21. marca, so sodelavci Zavoda za gozdove Slovenije iz območne enote Nazarje pripravili posebne izobraževalno-didaktične aktivnosti, ki so varovancem iz varstveno delovnega centra popestrile sprehod skozi gozd. Na treh točkah ob poti so predstavili posebnosti in zanimivosti slovenskih gozdov. Udeleženci so spoznali različne prebivalce gozda, se preizkusili v mnogoterih spretnostih in ugotavljali, katera in kako velika drevesa rastejo v slovenskih gozdovih. Veliko pozornosti so namenili občutkom, s katerimi doživljamo gozd. Zato so objemali drevesa in se pogovarjali z njimi, se dotikali mahu, poslušali petje ptic, vonjali razpadajoči les in občudovali barvite lesne gobe.

Suzana Vurunić, strokovna sodelavka ZGS, območna enota Nazarje, pravi, da je bil voden ogled nova in neprecenljiva izkušnja za vse sodelujoče sodelavce: “Za mnoge izmed nas je sprehod skozi bližnji gozd v teh časih nekaj običajnega. Za varovance VDC pa je to posebna priložnost, ki smo jo z našim strokovnim znanjem nadgradili, da je bilo doživetje gozda res nepozabno. Ob tej priložnosti smo v projektu LIFE-IP NATURA.SI pripravili novo sestavljanko divjega petelina, didaktično igro z različnimi živalskimi vrstami in različne spretnostne vaje, ki jih bomo uporabljali pri predstavitvi življenja v gozdu.”

Novica povzeta po: http://www.natura2000.si/aktualno/novice/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s