PROJEKT BEECH POWER VSTOPA V SVOJE ZADNJE LETO

UNESCO bukovi gozdovi so v slovenski javnosti zelo popularna tematika. V letu 2020 in 2021, ko smo zaradi COVID-19 razmer primorani več časa preživeti doma, smo Slovenci v gozdu preživeli še več časa kot do sedaj. Pri projektu BEECH POWER posledično opažamo tudi povečan obisk obeh naših UNESCO rezervatov – Snežnik in Krokar. Poleg vnaprej predvidenih projektnih aktivnosti, tako precej časa posvečamo tudi tovrstni tematiki – opozarjanje in ozaveščanje na režime in pravila obnašanja in izobraževanje obiskovalcev.

V zadnjih mesecih smo se na projektu veliko ukvarjali ravno s tovrstnimi tematikami s katerimi želimo izboljšati kvaliteto gozdov, ozavestiti obiskovalce in turistične ponudnike, hkrati pa tudi pripraviti podlago za boljše upravljanje s tovrstnimi območji. Na račun tega smo izdelali regionalne strategije trajnostnega razvoja obeh območij, kjer ste nahajata gozdna rezervata, imeli sestanke z deležniki – osredotočali smo se predvsem na rekreacijsko-turistične deležnike, ki jih želimo povezati v lokalno akcijsko skupino (po eno skupino za vsako območje), kjer bi s skupnim delovanjem prispevali k boljšemu upravljanju z območjem, trajnostno naravnanim regionalnim razvojem ter boljši zaščiti same integritete bukovega gozdnega ekosistema. Izdelali smo tudi strategijo upravljanja s konflikti, ki jo bo mogoče adaptirati na vse slovenske gozdne rezervate, ostale UNESCO bukove gozdove ter, s prilagoditvami, tudi na ostala svetovna zavarovana območja. Pri tovrstnih aktivnostih so nam bili v veliko pomoč različni deležniki, s katerimi smo se srečevali na delavnicah in sestankih.

V zadnjem, tretjem letu projekta BEECH POWER, ki se bo zaključil 31. marca 2022, pa se bomo v veliki meri osredotočali na razvoj smernic in strategij za trajnostno upravljanje z vplivnimi območji (t.i. »bufer conami«) ter strategij za upravljanje z obiskovalci. Za boljše razumevanje, spoznavanje problematike ter spoznavanje z ostalimi tujimi dobrimi praksami glede upravljanja z gozdovi, smo tako 24. in 25. marca 2021 organizirali tudi spletno delavnico o trajnostnih gozdnih upravljavskih praksah, ki nam bo tudi osnova za nadaljnje delo. Pri tovrstnih znanjih, je slovensko gozdarstvo v svetovnem vrhu in postavlja standarde tujim državam in njihovim gozdarskim službam, zato je zagotovo prav, da tovrstno znanje ustrezno uporabimo, ga delimo z drugimi ter tako pripomoremo k splošni boljši kvaliteti trajnostnega upravljanja z gozdovi. Upravljanje z obiskovalci pa je zagotovo ena od področij, s katerim se v Sloveniji do sedaj še nismo zelo aktivno ukvarjali. Pri izdelavi tovrstnih strategij se bomo tako v veliki meri opirali na nasvete in izkušnje tujih projektnih partnerjev ter UNESCO.

Izvedena spletna delavnica o trajnostnih gozdnih upravljavskih praksah.

Pripravil: Miha Varga, ZGS, vodja projekta

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s