Naj pot 2020: Učna pot Drvošec

Komisija za NAJ POT, ki deluje v okviru Turistične zveze Slovenije v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in Slovenia Outdoor GIZ,  je v okviru projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna 2020, ocenila 16 na razpis prijavljenih tematskih poti. Udeleženke tekmovanja so lahko bile vse tematske poti v Sloveniji. Na natečaj so jih lahko prijavili prebivalci, kraji, organizacije, društva in občine v Sloveniji, ki so skrbniki, upravljavci ali nosilci tematskih poti.

Poti so tekmovale v vtisu in privlačnosti, upravljanju in vzdrževanju, vodenju in ponudbi, dostopnosti in varnosti ter sporočilnosti in predstavitvi posamezne poti. Strokovna komisija je poti pregledala in izmed prijavljenih nominirala 3 poti. Zmagala je Učna pot Drvošec, z drugim mestom sledi Pohodniška pot Juliana Trail in tretjim mestom Razgledno učna pot Dovžanova soteska. Nagrajence letošnjega izbora so razglasili premierno v posebni oddaji Moja dežela – lepa in gostoljubna 2020 na televizijski postaji Planet TV.

Učna pot DRVOŠEC

Učna pot poteka od požiralnikov Rešeto na Cerkniškem jezeru in se konča dobrih 500 m pred mostom in vasjo Otok. Pot večinoma poteka skozi gozd in je s svojo dolžino 3.7 km (v eno smer) primerna za vsakogar, ki le pazi na primerno obutev.  Samo pot skozi neokrnjeno naravo Cerkniškega jezera popestrijo številne informacijske ali didaktične točke (prehranjevalni splet, plezalo ris, silhueta medveda in volka). Najdragocenejši pa so razgledi z opazovalnic Kuharca, Klejni vrh in s kar 10-metrskega stolpa Otočec, ki ponujajo pogled na izjemne razsežnosti tega kraškega pojava.

Učna pot DRVOŠEC

Pohodniška pot JULIANA TRAIL

Krožna daljinska pohodniška pot, ki poteka po dolinah in prelazih, ob rekah Savi in Soči. Skupna dolžina od 270 km, s skupno višinsko razliko 10.000 m vzpona in 10.000 m spusta, razdeljena na 16 etap, s povprečno dolžino etape: 17,5 km (4–5 ur). V spoštljivi razdalji in v vznožju očakov vas bo pot vodila po robu Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka. Peljala vas bo tja, kjer boste začutli pravi utrip življenja v Julijskih Alpah in spoznali bogato naravno in kulturno dediščino tega osupljivega gorskega sveta z neizmernim biotskim bogastvom. Pot vas ne bo postavila pred izzive junaških osvajanj vrhov, temveč pred osebni izziv iskanja lastne vloge v odnosu do narave in odgovornega turizma

Pohodniška pot JULIANA TRAIL

Razgledna učna pot DOVŽANOVA SOTESKA

Dovžanova soteska se nahaja v osrednjem delu Karavank, v njej pa je edinstveno nahajališče okamnin iz mlajšega paleozoika (stari zemeljski vek). Na sprehodu skozi sotesko lahko spoznate bogato geološko dediščino. Pot se začne pri informacijski točki tik za naseljem Čadovlje pri Tržiču, nato se vije mimo informativnih tabel med strme stene, čez most in skozi predor, mimo najdaljšega slapišča v Sloveniji in geološkega stebra, kjer vidimo vse kamnine od pred 300 milijoni let do danes. V Dovžanovi soteski žubori gorska reka Tržiška Bistrica.

Tematske poti

Tematska pot je označena ali neoznačena pot, ki uporabniku ponuja doživetje izbrane tematike. Tema poti se lahko nanaša na poljubno turistično aktivnost, npr. pohodništvo, kulinariko, kulturo, arhitekturo, zgodovino in podobno. Pot je lahko poljubno dolga, pomembno je le, da so na ali ob poti turistično – izobraževalno zanimive točke. Imajo informacijski, izobraževalni, rekreacijski ter sprostitveni namen. Prav tako pa imajo tudi vlogo varovanja in ohranjanja narave ter kulturne dediščine. So tiste, ki nudijo izjemen izobraževalni – poučni moment. Poleg tega pa pomenijo tudi tržni segment, ki je povezan z naravo in doživljajskim turizmom.

Komisija Naj pot ugotavlja, da se tematske poti vse bolj približujejo dobro izdelanemu tako turističnemu kot izobraževalnemu produktu. V vseh 16 poteh je prikazana izjemna pestrost, ki jo ponuja narava in okolje, ter socialni kapital območja poti. Vse več tematskih poti ne ostaja pri interpretaciji določenega kraja samo s tablami, temveč se vključuje mnogo različnih rešitev za čim boljšo ponazoritev dogodkov in momentov na poteh. Vključuje se muzeje in razstave. Poti so vpete v širši prostor in postajajo povezovalni člen v kraju ali regiji.

Turistična zveza Slovenije s partnerji nudi strokovno pomoč pri snovanju in razvoju tematskih poti, kot izobraževanju vodnikov za vodenje na tematskih poteh. Tradicionalno bodo v letu 2021 pripravili Klepet na Naj poti 2020: Učni poti DRVOŠEC.    

Tematske poti nas povezujejo in učijo manj je več!

Pripravil: Jože Prah, ZGS, predsednik komisije Naj pot

                    

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s