Srečanje EVROPOPOTNIKOV 2020 in pričetek EURORORANDA 2021

V petek, 25. septembra 2020, je potekalo tradicionalno srečanje Evropopotnikov 2020 in slavnostni pričetek Euroranda 2021, v organizaciji Komisije za evropske pešpoti v Sloveniji (KEUPS), ki so jo ustanovile: Zavod za gozdove Slovenije, Planinska zveza Slovenije, Turistična zveza Slovenije in Zveza gozdarskih društev Slovenije.

Srečanje Evropopotnikov 2020 je potekalo v soorganizaciji z Občino Žužemberk in sodelovanju s turističnimi, planinskimi, gozdarskimi društvi v okviru akcije Slovenija hodi (Slovenia Outdoor). Pohod se je pričel v Dobrniču s pozdravom in predstavitvijo kraja z domačini, ter hojo preko Lisca v Žužemberk, kjer so udeleženci lahko ogledali znameniti grad. Na poti so jih vodniki seznanili s posebnostmi v okolju. Pot se je končala ob reki Krki, pri kontrolni točki E7 s prireditvijo in golažem.

Na sami prireditvi so spregovorili predstavniki ustanoviteljic KEUPS, predsednik KEUPS in župan Občine Žužemberk g. Jože Papež, kot slavnostni govornik. V kulturnem programu pa so zapele Ljudske pevke v pokrajinskih nošah. Podeljena so bila priznanja za prehojeno eno izmed evropskih pešpoti v Sloveniji, kjer so kar tri poti, E6 iz Radelj do Strunjana, E7 iz Robiča do Hoduša in E12 iz Škofij do Sečovelj, skupaj 1000 km. Podeljenih je bilo 75 spominskih značk. Prireditev je bila posvečena še Dnevu športa v Sloveniji, Evropskemu tednu športa, Dnevu svetovnega turizma in svečanemu odprtju vse evropske prireditve Evropohod 2021, oz. Eurorando 2021, katerega častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor in je glavna akcija Evropske pohodniške zveze (ERA).

Glavna tema dogodka Evropohoda 2021 je: »PRIJATELJSTVO!«

Prijateljstvo razveseljuje kot sončni žarek,
začara kot dobra zgodba,
navdihuje kot pogumen voditelj,
povezuje kot zlata veriga,
vodi kot nebeški privid.
(Newell D. Hillis)
 
Za prijatelje si je treba čas vzet’,
se poveselit’ in kdaj znat’ potrpet’…
saj za prijatelje
je dobro le najboljše.
(Andrej Šifrer)

Cilji dogodkov Evropske popotniške zveze so spodbuditi tesnejše sodelovanje med evropskimi popotniškimi organizacijami za pohodnike, popotnike, sprehajalce (EURORANDO 2001, 2006, 2011, 2016 in 2021).

EURORANDO je zamisel vseevropskega gibanja,  kot tradicionalnega evropskega  peš dogodka, ponavljajočih se vsakih pet let, vsakič v drugi državi, vsakič z novim geslom!

Dogodki, ki spodbujajo vzajemnost ciljev klubov evropskih pohodnikov – popotnikov so:

 • razumevanje in varstvo krajine
 • učenje zgodovinskih tradicij okolja
 • varstvo zgodovinskih tradicij ter struktur
 • medsebojno razumevanje ljudi iz različnih delov Evrope

Objavili smo tudi predvideno organizacijo dogodkov v Sloveniji, v domeni soustanoviteljic KEUPSa:

 • Pohodi po E6, Skupni mesečni pohodi po E6, vsako drugo soboto v mesecu z vodniki KEUPS-a, 10. oktobra 2020, pričetek v ob 8. uri, mejni prehod Radlje ob Dravi. Več na http://eupoti.com.
 • Velikonočni pohod, 5. april 2021 namenjen Evrorandu in srečanju z avstrijskimi planinci, iz Ivnika (Eibiswald) po E6 do Radelj, do Centra za sonaravno gospodarjenje z gozdovi v Radljah
 • Predstavitev evropskih pešpoti v planinskem muzeju v Mojstrani
 • Obisk Romunije, zaključno srečanje EVRORANDO 2021, prizorišče EURORANDO 2021 je v Sibiuu, glavnem mestu Srednje Romunije – Transilvanije. Sibiu je ena izmed romunskih prestolnic kulture in turizma. Razpis za obisk Romunije je objavljen na http://eupoti.com/.
 • Skupni dogodek z italijanskimi planinci, 23. januar 2021
 • Skupni dogodek s hrvaškimi planinci 
 • Obnova bivaka in obeležja E6 in E7 na križišču evropskih pešpoti v bližini Predgozda v občini Velike Lašče, 23. september 2021
 • Postavitev obeležja srečanja, E6 in E12 
 • Kulturni dogodek v Krvavi peči
 • Pohodi po E7, 22. maja 2020, Hoduš, ob 9.uri, 30. maja 2020 Grad Podsreda, zaključek večdnevnega popotovanja, srečanje evropopotnikov 2021 in zaključek tedna gozdov in evropskega tedna športa. Več na http://eupoti.com
 • Opis ljudskih pripovedk ob evropskih pešpoteh v Sloveniji, Evropske pešpoti v Sloveniji na svoji 1000 kilometrski poti so pričevalke mnogim ljudskim vedenju o človeku, kulturi in naravi. Izdaja zapisov.
 • Izdaja vodnikov po Evropski pešpoti E6 in E12 v Sloveniji
 • Popotovanje po evropski pešpoti v Nemčiji in Avstriji, avgust 2021. Več na http://eupoti.com

Info: Jože Prah: keups.slo@gmail.com, +386 41 657 560

Pripravil: Jože Prah, predsednik KEUPSa

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s