Delavnica BEECH POWER: Izdelava strategije za pragozd krokar

Vpis slovenskih gozdnih rezervatov na UNESCO seznam svetovne naravne dediščine v letu 2017 s sabo prinaša mnoge izzive, s katerimi se soočamo od vpisa dalje in ki zaradi zelo široke prepoznavnosti UNESCO priznanja vključujejo tako nacionalne, kot tudi regionalne in lokalne deležnike, tako iz gozdarske stroke in mnogih drugih področij.

Z namenom koordiniranega spopadanja z izzivi smo na Zavodu za gozdove Slovenije v ovkiru projekta BEECH POWER, v soboto, 19.9.2020, organizirali delavnico za skupno identifikacijo in osnovanje aktivnosti in strategij za Pragozd Krokar skupaj z lokalnimi deležniki. Delavnica je predstavljala nadaljevanje lanske delavnice, ki je potekala v Kočevju novembra in je pomagala pripraviti podrobno situacijsko analizo za območje Krokarja in širšega vplivnega območja. Rezultati te prve delavnice so bili s to delavnico tako nadgrajeni in bodo lahko predstavljali podlago za pripravo upravljavskega načrta.

Slika 1: Pozdrav in pričetek delavnice (foto: U. Prosen)

Sobotna delavnica je potekala v Osilnici, pod klifi, nad katerimi se skriva pragozd in drugi gozdni rezervati, kot so Firštov Rep, Borovec in Krempa. Kljub lepemu vremenu in nekoliko odmaknjeni lokaciji se je zbralo 15 entusiastičnih in zainteresiranih deležnikov, ki so predstavljali Zavod za gozdove, Slovenske državne gozdove, lokalne turistične agencije, društva in vodnike, lovske družine in fotografe. Skupaj smo prediskusirali različne vidike upravljanja z obiskom območja, ki se je v zadnjih mesecih izkazal kot eden glavnih antropogenih pritiskov na Pragozd in njegovo okolico.

Slika 2: Skupinsko delo (foto: U. Prosen)

Predlogi so vključevali razvoj primerne infrastrukture in ponudbe, ki bi upoštevala trenutne omejitve in usmerila ljudi striktno iz rezervata na obstoječe in nove učne poti, ki se v oblikujejo okolici. Glede na to da se trenutno v rezervat vstopa, stihijsko ali namerno, je potrebno tudi okrepiti nadzor nad območjem. Vsaj ena od skupin se je zavzemala tudi za oblikovanje možnosti vodenega obiskovanja samega rezervata, vendar bi hkrati tudi popolnoma omejili dostop do celotnega območja in tako omogočili zaslužek lokalni skupnosti.

Slika 3: Predstavitve rezultatov skupinskega dela (foto: K. Konečnik)

Delavnice se je udeležila tudi predstavnica projektnega partnerja – Mestne uprave Angermünde, iz Nemčije. Po končani delavnici je bila pripravljena še kratka strokovna ekskurzija za izmenjavo izkušenj in znanj na terenu. Obiskali smo razgledišče v bližini Firštovega Repa, ter Kremparsko sedlo in vrh Krempe. Ogled je tako v celoti potekal izven območja svetovne dediščine in njenega vplivnega območja pa vendar omogočal neverjetne razglede in predstavitev območja.

Slika 4: Razgled iz razgledišča v bližini Firštovega Repa (foto: S. Gorjanc)

Pripravil: Sašo Gorjanc, ZGS

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s