Izobraževanje na temo UNESCO bukovih gozdov

V petek, 11. septembra 2020, smo na Zavodu za gozdove Slovenije v sklopu projekta BEECH POWER v Kočevju pripravili dogodek, s katerim smo udeležencem želeli predstaviti posebnosti bukovih gozdov ter izzive, s katerimi se soočajo gozdni rezervati, ki so vpisani na UNESCO Svetovno naravno dediščino »Starodavni prvobitni bukovi gozdovi Karpatov in drugih delov Evrope«.

Vprašanja, zakaj so ti gozdovi tako posebni, se pojavlja tako med gozdarji kot tudi drugimi strokovnimi inštitucijami, vključenimi v UNESCO zgodbo. Tako smo na dogodek povabili gozdarje z območnih enot, ki se ukvarjajo z omenjenima gozdnima rezervatoma (Snežnik in Pragozd Krokar) ter predstavnike ostalih pristojnih strokovnih inštitucij in ministrstev, kot tudi turističnih agencij. Dogodek se je začel s predavanji, nadaljeval pa z ogledom terena na vplivnem območju Pragozda Krokar.

Dogodek se je začel s predstavitvijo profesorja dr. Roberta Brusa o evolucijskem razvoju rodu Fagus in razširitvi bukve iz ledenodobnih zatočišč, ter o genetiki bukev v Sloveniji in njihovih razlikah. Sledilo je predavanje doc. dr. Thomasa Nagla, v katerem se je osredotočil pomen motenj v pragozdovih in zakaj pragozdove potrebujemo. Zadnje predavanje je potekalo s strani Boruta Perica, ki je predstavil delovanje javnega zavoda Park Škocjanske jame, aktivnosti, ki jih zavod izvaja, ter posebnosti upravljanja z UNESCO dediščino. Po vsakem predavanju je sledila tudi diskusija.

Po predavanjih je sledilo kosilo, nato pa še ogled terena. Obiskali smo vrh Cerk, ki se nahaja v gozdnem rezervatu Borovec, ki velja za vplivno območje gozdnega rezervata Pragozd Krokar. Tam je koordinator projekta Sašo Gorjanc predstavil izzive, s katerimi se soočajo gozdni rezervati, vpisani na UNESCO seznam. Zaradi velikega zanimanja udeležencev se je ogled teren podaljšal preko urnika. Za konec smo si ogledali še razgled iz gozdnega rezervata Firštov rep, iz katerega je čudovit pogled na t.i. »morje gozdov«.

Slika 2: Del dogodka je potekal tudi na terenu. (Foto: Urban Prosen)

Upamo, da je dogodek prispeval k večji ozaveščenosti tega, s kakšnimi izzivi se sooča projekt BEECH POWER, ter postavil nekaj temeljev za nadaljnje reševanje obstoječih in morebitnih novih izzivov.

Dogodek je zaradi pandemije bolezni COVID19 potekal skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Pripravil: Domen Kocjan, ZGS

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s