Spremljanje divjega petelina s telemetrijskim oddajnikom v Kamniško-Savinjskih Alpah

V okviru projekta LIFE-IP NATURA.SI so se maja zaključili popisi divjega petelina na pilotnem območju Kamniško-Savinjske Alpe & Grintovci. Zavod RS za varstvo narave bo čez poletje analiziral rezultate popisov stanja te ključne vrste in njegovih rastišč.

Zavod za gozdove Slovenije je preko lovišča s posebnim namenom (LPN) Kozorog izvedel in analiziral popise vezane na njihove lovske revirje. V petek, 12. junija 2020, je bila v Mozirju organizirana delavnica »Aktivnost A.1: Priprava predlogov izvedbenih ukrepov za izbrane vrste na projektnem območju Kamniško-Savinjske Alpe & Grintovci«, katere namen je bila predstavitev rezultatov popisa in priprava predlogov ukrepov.

Fotografija: Suzana Vurunić

Darko Veternik (LPN Kozorog) je predstavil značilnosti divjega petelina, njegov habitat, zanimive študije iz tujine in glavne dejavnike, ki ogrožajo to vrsto. Predstavil je tudi osnovne značilnosti lokalitet, kjer so popisovali divjega petelina. S pomočjo Tomaža Miheliča (DOPPS) so maja ujeli enega petelina in mu namestili telemetrijski oddajnik. Revirni lovec bo spremljal njegovo gibanje več kot 1 leto.

Nato so glede na rezultate popisa in karto lokalitet analizirali 6 območij, kjer so bili identificirani divji petelin in/ali kura. Za vsako lokaliteto so določili pluse in minuse območja ter predlagali ukrepe. Jeseni bodo ponovili podobno delavnico, kjer bodo pripravili osnutek Akcijskega načrta ukrepov na podlagi rezultatov vseh popisov na tem območju.

Fotografija: Boštjan Pahovnik

Pripravila: Suzana Vurunić (ZGS, OE Nazarje)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s