Podlubniki tudi letos ne počivajo – poziv lastnikom gozdov Zgornje Gorenjske

Poziv lastnikom gozdov Zgornje Gorenjske

Do konca junija 2020 je Območna enota Bled Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) za posek zaradi podlubnikov označila za 75.000 m3, posekanih pa je bilo za 110.000 m3 dreves. V enakem obdobju lani je bilo za posek zaradi podlubnikov izbranih 125.000 m3, posekanih pa za 140.000 m3. Kljub nekoliko manjši poškodovanosti je prenamnožitev podlubnikov še vedno izredno visoka, ogroženost smrekovih gozdov na Zgornjem Gorenjskem pa je na najvišji stopnji.

Gozdarji ZGS v ogroženih gozdovih izvajajo poostren nadzor z namenom čim hitrejšega odkrivanja in sanacije žarišč podlubnikov. Revirni gozdarji napadena drevesa označujejo za posek ter lastnikom gozdov izdajajo odločbe za izvedbo poseka in zatiralnih ukrepov. Za obvladovanje podlubnikov  je najpomembnejše zagotavljanje pravočasnega poseka in odvoza neobeljenega okroglega lesa, naseljenega s podlubniki, iz gozda.

Smo v obdobju razvoja prve letošnje generacije podlubnikov

Podlubniki so izleteli iz svojih zimovališč ter napadli smreke v bližji in daljni okolici. Zato je treba posebej pozorno pregledati zlasti gozdove, ki so jih v zadnjih letih že prizadeli podlubniki ali jih je prizadel vetrolom, gozdne sestoje na sušnih rastiščih in sestoje, v katerih se je v prejšnjih letih izvajala redna sečnja in dlje časa skladiščil neobeljen les. Ogroženi so tudi drugi pretežno smrekovi sestoji, starejši od 50 let.

S podlubniki na novo napadene smreke v tem času prepoznavamo po rjavem prahu, črvini, ki se nabira na dnu napadenih dreves za luskami skorje, na pajčevinah in na okoliškem rastju. Podlubniki v teh napadenih smrekah že odlagajo jajčeca. Iz jajčec se bodo razvile ličinke, ki bodo z dolbenjem rovov v nekaj tednih preprečile pretok rastlinskih sokov, kar bo povzročilo rumeno do rjavkasto obarvanje iglic, dobro viden znak sušenja smreke.

S podlubniki napadene smreke je potrebno čim prej posekati, da preprečimo izlet nove generacije podlubnikov. Vsako nepravočasno posekano in obeljeno ali predelano smrekovo drevo lahko pomeni uničenje do dvajset dodatnih smrek. Posledica je povečanje poškodb gozdov ter tudi povečan obseg potrebnega dela pri obvladovanju podlubnikov v drugi polovici leta. Sanacija lubadark je pomembna tudi iz ekonomskega vidika – ko les lubadark pomodri, se njegova odkupna cena v primerjavi z zdravim lesom zmanjša za do 30 €/m3, odvisno od debeline in lastnosti lesa.

Lastnike gozdov pozivamo, naj skrbno pregledujejo svoje gozdove in čim hitreje izvedejo sanacijska dela

V tem najbolj občutljivem času, ko se podlubniki izredno hitro razvijajo, pozivamo lastnike gozdov, da sami redno pregledujejo smrekove gozdove najmanj dvakrat mesečno. Če opazijo napadena ali podrta drevesa, naj o tem čim prej obvestijo revirnega gozdarja, s sanacijo, torej spravilom poškodovanega drevja, pa lahko v tem primeru začnejo nemudoma.                   

Večina lastnikov gozdov pa bo o napadu podlubnikov obveščena preko odločbe, ki jo bo izdala javna gozdarska služba – ZGS. Izredno pomembno je, da lastniki zagotovijo izvedbo v roku, ki je določen na odločbi. Od tega je odvisna uspešnost zatiranja (širjenja) podlubnikov in od tega je odvisna tudi vrednost (kakovost) lesa, ki lastniku zagotavlja pozitivni finančni učinek. Ker vedno manj lastnikov samostojno opravlja gozdarska dela in ker je sečnja in spravilo lesa tudi izredno nevarno delo, priporočamo, da izvajanje sanacijskih del zaupajo profesionalnim izvajalcem. Pri tem, posebno pri manjših lastnikih nastopi vprašanje: Kje dobiti primernega izvajalca in koga izbrati?

Prilagamo medmrežne povezave, kjer so na razpolago informacije o javni gozdarski službi, sanaciji podlubnikov, seznami izvajalcev gozdarskih del in odkupovalcev lesa. Izvajalci gozdarskih del:

Posebej opozarjamo in lastnikom priporočamo, da z izbranim izvajalcem sklenete pisno pogodbo o izvedbi del in (ali) odkupu lesa. (Vsaj) občasna prisotnost lastnika gozda, ob samem izvajanju del, pri kamionskem odvozu lesa in ob zaključku del, je zelo pomembna, saj bo posledice slabe izvedbe in drugih morebitnih nepravilnosti nosil predvsem lastnik gozda.

Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Bled

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s