Teden gozdov 2020 v medijih

Letošnji Teden gozdov, ki je potekal med 25. in 31. majem 2020 pod geslom: “Skrbno z gozdom!“, je zaradi epidemije koronavirusa COVID-19 potekal v prilagojeni obliki. Osrednjih dogodkov in prireditev nasploh je bilo manj kot običajno, prav tako zaradi zakonskih omejitev ni bilo prireditev z nad 50 udeleženci. Ključna sporočila in gradiva Tedna gozdov 2020 najdete na spletni strani Tedna gozdov 2020 (zgs.si). V Tednu gozdov tradicionalno po Sloveniji poteka množica prireditev v organizaciji Zavoda za gozdove Slovenije in drugih deležnikov v gozdarstvu, letos pa je bil zaradi spremenjenih razmer večji poudarek pri delu z mediji. Izmed preko 100 medijskih objav na teme Tedna gozdov 2020 izpostavljamo nekaj primerov.

Novinarska konferenca ob Tednu gozdov 2020 in prvi odmevi

Aktivnosti Tedna gozdov 2020 so se začele na novinarski konferenci ob Tednu gozdov 2020, 22. 5. 2020 na Večni poti 2, kjer so spregovorili predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, ZGS, podjetja Slovenski državni gozdovi d. o. o., Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Direktor ZGS Damjan Oražem je na ta dan že v jutranjem dnevniku opozoril na poudarke tedna gozdov in gozdnega bontona, dal pa je tudi intervju za kmetijsko oddajo na Radiu Prvi, ki je bil predvajan v nedeljo, 24. 5. 2020. RTV Slovenija je tudi sicer Teden gozdov medijsko pokrila z več napovedmi in vsakodnevnimi vsebinami na temo gozda.

Odprtje Tedna gozdov 2020 na Gradu Sevnica

V petek, 22. 5. 2020, je vzporedno z novinarsko konferenco potekalo Odprtje Tedna gozdov 2020 na Gradu Sevnica, ki je vključevalo sprehod po tematski poti Gozd je Kultura, otvoritev razstave in projekcija filmov na temo biotske raznovrstnosti. Dogodek je bil tudi medijsko odmeven:

Oglaševalska kampanja “Skrbno z gozdom!” v organizaciji Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so v okviru tedna gozdov 2020 izvedli TV in spletno oglaševalsko kampanjo “Skrbno z gozdom!” na temo gozdnega bontona. Na osrednjih slovenskih televizijskih programih je bil pogosto predvajan videospot oz. risanka, ki obiskovalce gozdov ozavešča o Gozdnem bontonu in pravilnem ravnanju v gozdu. Spletna kampanja se nadaljuje v mesecu juniju, ko lahko spremljamo objave na temo gozda na glavnih slovenskih spletnih portalih z novicami.

Odlaganje odpadkov, vožnja v naravnem okolju, hoja izven urejenih poti

Med ključnimi poudarki Tedna gozdov 2020 so bili posebej poudarjeni problemi smetenja in odlaganja odpadkov v gozdovih, vožnje z motornimi vozili v naravnem okolju in hoje izven urejenih poti, še posebej na območju gozdnih in pragozdnih rezervatov. Na to temo je bilo objavljenih več medijskih objav in sporočilo za javnost Avto-moto zveze Slovenija (AMZS):

Izpust risa Borisa

V četrtek 28. 5. 2020 je v okolici Loškega potoka v okviru evropskega projekta LIFE Lynx potekal izpust risa Borisa, ki so ga poimenovali tamkajšnji osnovnošolci. Na dogodku so bili prisotni predstavniki praktično vseh lokalnih in nacionalnih medijev.

Svetovanje lastnikom in obiskovalcem gozdov

V petek, 29. 5. 2020, je v jutranji oddaji Radia Slovenija 1 Svetovalni servis mag. Andrej Breznikar odgovarjal na vprašanja lastnikov in obiskovalcev gozdov:

Gozdna pedagogika v mladinski oddaji Izodrom

Med pomembne aktivnosti tedna gozdov sodijo aktivnosti gozdne pedagogike. V osrednji mladinski oddaji Izodrom so učenje v gozdu predstavili gozdarji in otroci z območja ZGS OE Celje (Mestni gozd Celje).

Podlubniki

V obdobju tedna gozdov je bilo tudi več medijskih objav na temo podlubnikov, predvsem v regionalnih in lokalnih medijih. Izpostavljamo prispevek v oddaji Ljudje in zemlja 31. 5. 2020, ki je simbolno zaključil letošnji teden gozdov ter njegovo nadaljevanje, ki je bilo predvajano 7. 6. 2020:

Pripravil: Boris Rantaša, Centralna enota ZGS

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s