Razstava ilustracij drevesnih vrst v Galeriji Gozdarskega inštituta Slovenije

Na Večni poti 2, sedežu Gozdarskega inštituta Slovenije in Centralne enote Zavoda za gozdove Slovenije, je 4. junija 2020 potekala otvoritev razstave ilustracij drevesnih vrst. Razstava je nastala kot preplet znanstvenega in umetniškega dela. Ilustracije bodo uporabljene v priročniku, ki bo v oporo gozdarjem pri gozdnem genetskem monitoringu, in nastaja v okviru projekta LIFEGENMON. Udeležence sta nagovorila prof. dr. Hojka Kraigher, vodja projekta in Marko Bajc, ki je predstavil priročnik. Otvoritev je spremljala živa glasba izpod harmonike Janeza Trilerja. Otvoritev je povezoval mag. Andrej Breznikar iz Zavoda za gozdove Slovenije.

Znanstvene ilustratorke so za priročnik narisale 106 risb. Marina Gabor je ilustrirala črni topol Populus nigra L., Metka Kladnik veliki jesen Fraxinus excelsior L., Anja Rupar navadno jelko Abies alba Mill., Teja Milavec divjo češnjo Prunus avium L., Marija Prelog navadno bukev Fagus sylvatica L., Klara Jager črni bor Pinus nigra Arnold. in Eva Margon graden Quercus petrea (Matt.) Liebl. in hrast dob Quercus robur L.

Metka Kladnik zaključuje magisterij iz smeri ilustracija na oddelku za oblikovanje vizualnih komunikacij ALUO. S svojimi botaničnimi ilustracijami slovenskih endemitov je sodelovala na skupinskih razstavah v ljubljanskem Botaničnem vrtu in v galeriji Janeza Boljke v Arboretumu Volčji potok.  Navdih za svoja dela v katerih se poigrava s teksturami in organskimi oblikami črpa iz narave, trenutno pa v svoji magistrski nalogi eksperimentira z izdelovanjem naravnih črnil iz rastlin in gob. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Teja Milavec je diplomirala kot grafična oblikovalka na Fakulteti za dizajn, trenutno pa zaključuje študij ilustracije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Do sedaj je ilustrirala že šest knjig, med drugim tudi del antologije Svetlane Makarovič, svoja dela pa je razstavljala tudi na 13. Slovenskem bienalu ilustracije. Njen kratki film Me at 25 so predvajali na mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka, kjer je sodelovala tudi kot članica študentske žirije. S svojo znamko (sklop Kitajski horoskop: Leto podgane) je zmagala na natečaju oblikovanja poštnih vrednotnic za Pošto Slovenije. Njena dela so bila razstavljena tudi na decembrskem sejmu ilustracije na Vodnikovi domačiji, kjer pa so jih dodali tudi v svojo stalno ponudbo.

Eva Margon je magistrica ilustracije. Na ALUO v Ljubljani je leta 2015 diplomirala s samostojnim animiranim filmom Jazon in Argonavti, ki je bil istega leta predvajan v Cankarjevem domu v sklopu predstave Emona, Emona. S skupnim animiranim filmom Vrzi kovanec (2017) je bila s skupino mladih animatorjev uvrščena na program 3. Mednarodnega filmskega festivala v Kranjski Gori (2018) ter v Otroški program na Festivalu slovenskega filma v Portorožu (2018). Junija 2019 je magistrirala s projektom Slikovni zemljevid planinskih poti v Logarski dolini, s katerim je prejela Priznanje z odliko na IJungle Illustration Awards (2020); projekt je bil uvrščen na več mednarodnih tekmovanj v ilustraciji. Sodelovala je v različnih projektih in razstavah, med drugim s Prirodoslovnim muzejem Slovenije, Galerijo Velenje, Zavodom Dagiba in Zavodom Divja misel. Ukvarja se z različnimi tipi ilustracije in animacije.  

Marija Prelog je akademska slikarka, ilustratorka in oblikovalka, ki je diplomirala iz slikarstva na ALUO (1981). V Design biroju v Ljubljani je opravljala delo oblikovalke in v Državni založbi Slovenije delo likovno grafične urednice, dokler se ni odločila, da bo samozaposlena v kulturi (1991). Ukvarja se z naravoslovno, znanstveno ilustracijo, ki jo vnaša tudi v podobe za leposlovna dela. Študijsko risanje živali nadgrajuje v avtorske izrezanke in zloženke iz papirja, v prostorske figure, v tehniki kirigami, ki jih sestavlja skupaj z risbami v knjige umetnika, galerijske postavitve, kolaže. Ilustrirala in oblikovala je dolgo vrsto učbenikov, ter ustvarila ilustracije za več kot dvajset otroških slikanic. Njena dela so bila na ogled na mnogih selektivnih, skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini. V nagrajenosti ji veliko pomenita: stanovska nagrada ZDSLU, Majski salon 2015, ter posebno priznanje na 12.slovenskem bienalu ilustracije . Je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov Slovenije (ZDSLU ) in je predstavnica sekcije ilustratorjev v izvršnem odboru IBBY Slovenije. Prihaja iz Slovenskih Konjic, živi in dela pa v Ljubljani ( http://www.marijaprelog.si ).

Klara Jager zaključuje magisterij ilustracije na ALUO UL, kjer je leta 2018 diplomirala z najvišjo oceno. Ilustrirala je dve slikanici za otroke, Miškine bele noči, v okviru diplomske naloge, in Zlati krompir, ki je bila izdana pri založbi Pivec. Poleg študija ilustrira učbenike pri založbi Modrijan Izobraževanje in novo slikanico pri založbi Pivec. Razstavljala je v Galeriji ZDSLU, v NUK-u, v Mali galeriji Banke Slovenije, v Balkonski dvorani UL in v Botaničnem vrtu Ljubljana. Svojo samostojno razstavo z naslovom Bele noči je imela v Cankarjevem domu na Vrhniki.

Marina Gabor zaključuje magistrski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer ilustracija. Med študijem na ALUO se je navdušila nad znanstveno ilustracijo, zato je za diplomsko nalogo ustvarila plakat z naslovom Živi svet Mure, ki prikazuje tipičen habitat reke Mure in njene okolice. Diplomirala je leta 2019. Med drugim je do sedaj ustvarila ilustracije za zgodovinske učbenike in mladinski roman. Svojo prvo samostojno razstavo je imela v Medgeneracijskem centru v Ljutomeru, sodelovala pa je tudi v skupinskih razstavah v Botaničnem vrtu v Ljubljani, v NUK-u, Arboretumu (Volčji Potok), Centru slovenskih kultur France Prešeren ter v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja v Kopru.

Anja Rupar prihaja iz okolice Škofje Loke in je diplomirana oblikovalka vizualnih komunikacij. Leta 2017 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer trenutno tudi zaključuje magistrski program ilustracije. Poleg ilustracije ima še veliko drugih zanimanj, med katerimi verjetno najbolj izstopa zanimanje za animacijo, rada pa se ukvarja tudi z drugimi področji oblikovanja, kot so kaligrafija, tipografija, grafika in kiparstvo. Njena dela so bila do sedaj razstavljena že v kar nekaj galerijah, med njimi v Narodni in univerzitetni knjižnici, v prostorih SNG Drama, v Ljubljanskem Botaničnem vrtu ter na 13. Slovenskem bienalu ilustracije v Cankarjevem domu, njeni prvi kratki animirani film pa so predvajali na Mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka ter na Reviji slovenskega animiranega filma.

Besedilo: Katja Kavčič Sonnenschein, Gozdarski inštitut Slovenije; Foto: Boris Rantaša, ZGS

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s