Projekt ECO KARST med finalisti za evropsko nagrado Natura 2000

Mreža zavarovanih območij Natura 2000 pokriva široko omrežje različnih pokrajin v Evropski Uniji, s komplementarno Smaragdno mrežo pa tudi v državah kandidatkah. Na evropskem nivoju je Natura 2000 eno glavnih orodij za ohranjanje in izboljševanje evropske biotske raznovrstnosti. Ohranjena narava in biotska raznovrstnost zagotavljata ljudem celo vrsto koristi, od pitne vode, do ponorov ogljika, čistega zraka in kvalitetnih tal. Te koristi, ki jih narava prinaša družbi, se imenujejo tudi ekosistemske storitve, medtem ko so v gozdarstvu bolj poznane kot funkcije gozda.

V Sloveniji se kar 70% vseh območij Nature 2000 nahaja v gozdovih, več kot polovica gozdov pa je del tega ekološkega omrežja. Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) s pripravo gozdnogospodarskih načrtov tako aktivno skrbi za varovanje narave v Sloveniji, to delo pa nadgrajuje tudi z mednarodnimi projekti. ZGS je med leti 2017 in 2019 vodil projekt ECO KARST, mednarodno partnerstvo 12 projektnih partnerjev v 9 državah Podonavja s 7 pilotnimi območji, ki varujejo različne kraške fenomene in njihovo biodiverziteto.

Projektni partnerji na zaključni konferenci v Postojni (foto: arhiv projekta ECO KARST)

Cilj projekta ECO KARST je bil razvoj novega pristopa k uporabi ekosistemskih storitev ter za bolj konstruktivno in učinkovito sodelovanje med upravljavci zavarovanih območij in lokalnimi skupnostmi, ki živijo znotraj ali v okolici teh območij. V projektu so projektni partnerji naredili korak naprej od kartiranja in valorizacije ekosistemskih storitev k razvoju naravi prijaznih podjetništev v zavarovanih območjih, s pomočjo katerih se zagotavlja tako varovanje narave kot tudi omogoča smiseln in trajnosten gospodarski razvoj. Posledično pa se zmanjšajo tudi nesoglasja med različnimi lokalnimi deležniki in naravovarstveniki, kar tlakuje pot svetlejši prihodnosti – tako za naravo, kot za ljudi.

Zmagovalna fotografija projektnih partnerjev na terenu v naravnem parku Žumberak-Samoborsko gorje (Nadira Berbić, CENER 21)

Pristop se je na projektnih pilotnih območjih izkazal za uspešnega, projektne uspehe pa je prepoznala tudi Evropska komisija in projekt uvrstila med finaliste za nagrado Natura 2000. S to nagrado Evropska komisija nagrajuje odličnost v upravljanju z območji Natura 2000 in naravovarstvene uspehe na evropskem nivoju. Projekt ECO KARST se poteguje za nagrado v kategoriji usklajevanje interesov/percepcij (Reconciling Interests/Perceptions) ter tudi za nagrado evropskih državljanov (European Citizens’ Award). Medtem, kot bodo zmagovalce po kategorijah določile strokovne žirije, lahko projekt s klikom na gumb “Vote!” na zgornjem levem delu strani podprete na spodnji povezavi:

Besedilo: Sašo Gorjanc, Zavod za gozdove Slovenije

One thought on “Projekt ECO KARST med finalisti za evropsko nagrado Natura 2000

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s