Zračni posnetki gozdnega požara ob vasi Petrinje

22. in 24. aprila smo lahko spremljali medijska poročila o požaru v naravi ob vasi Petrinje nad Kraškim robom. Zaradi močne burje se je ta zelo hitro širil in v kratkem času zajel več ha površine na mejnem območju med Občino Hrpelje – Kozina in Mestno Občino Koper. V nadaljevanju je silovit ogenj preskočil tudi regionalno cesto Petrinje – Kastelec.

Zaradi obsega in zahtevnosti požara je URSZR aktivirala Državni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravi. Skupaj je tako na intervenciji, ki je trajala 27 ur, sodelovalo 453 gasilcev iz gasilskih enot s Primorske in Notranjske ter gasilska Brigada Trst.

Požarišče smo posneli z dronom DJI Mavic 2 Zoom in poleg panoramskih posnetkov izdelali tudi digitalno ortofoto karto. Tako smo ugotovili, da skupna površina požarišča znaša 34,2 ha, od tega 5,69 ha borovega gozda. Iz posnetkov vidimo, da je opožarjene gozdne površine prizadel talni požar.  

Ker so gozdovi manj prizadeti, izvedba posebnih sanacijskih del ne bo potrebna. Požarišče bo sanirano s prilagojeno sečnjo in naravno obnovo močneje prizadetih površin.

Zavod za gozdove Slovenije, območna enota Sežana

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s