Premiera filma Gozd in podnebne spremembe

Film Gozd in podnebne spremembe bo gledalce popeljal v svet gozdarstva in gozdov, ki so ga v zadnjih letih korenito spremenile vremenske ujme in temperaturni ekstremi, ki so v veliki meri posledica podnebnih sprememb. V filmu strokovnjaki Gozdarskega inštituta Slovenije in Zavoda za gozdove Slovenije predstavljajo stanje ter strokovne in znanstvene rešitve za obnovo in dolgoročno preživetje gozdov. Poudarek je na spremljanju in zagotavljanju primerne genetske pestrosti populacij gozdnih drevesnih vrst.

Premiera filma Gozd in podnebne spremembe je bila 15. aprila 2020 na TV Slovenija 1. Film si lahko ogledate na Youtube kanalu ZGS in pregledovalniku RTV 4D:

Produkcija: TV Slovenija, projekt LIFEGENMON

Iz sporočila za javnost RTV Slovenija:

15. aprila bo imel premiero aktualen film o slovenskem gozdu, ki ga že krepko prizadevajo spremembe podnebnih razmer. Oddaja predstavi projekt LIFEGENMON, v katerem strokovnjaki Gozdarskega inštituta Slovenije spremljajo genetsko raznolikost jelke in bukve in ugotavljajo, kako pestrost ohraniti in uporabiti v korist gozdu. V prihodnosti bo predvsem bukev, kraljica slovenskega gozda, nadomestila občutljivo smreko na rastiščih, kjer je z gotovostjo pričakovati ostrejše razmere zaradi sprememb podnebja.

Scenaristka Aleša Valič je povedala, da so za snemanja obiskali prizorišča ujm, ki so dobesedno pometle z gozdom. “To je bilo pretresljivo videti, zato upam, da bodo sporočila in strokovna spoznanja stroke, ki se že dalj časa ukvarja z raziskavami in možnostmi, kako slovenske gozdove čim bolje pripraviti na spremenjeno podnebje, res naletelo na plodna tla.

TV Dnevnik: Kultura: Dokumentarni film Gozd in podnebne spremembe

2 thoughts on “Premiera filma Gozd in podnebne spremembe

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s