Spomladanska obnova gozdov s sadnjo na Ravniku

Spomladanska obnova gozdov s saditvijo sadik gozdnega drevja je v polnem teku. Sadike in materiali za sadnjo se dobavljajo lastnikom gozdov povsod, kjer je to mogoče, pri čemer je poskrbljeno, da so upoštevani preventivni ukrepi za preprečevanje širjenja virusa SARS-Cov-2 (COVID-19).

Potek sadnje na terenu si je na Ravniku pri Logatcu v ponedeljek, 6. 4. 2020, ogledal Jože Mori, vodja sektorja za ukrepe v gozdovih na ZGS. Na tem območju je po obsežnem sanacijskem poseku, ki je bil posedica žledoloma leta 2014 in kasnejših prenamnožitev podlubnikov, nastalo več skoraj povsem ogolelih površin. Zato je v zadnjih letih tu pogosta obnova gozda s sadnjo sadik gozdnega drevja, letos spomladi pa ta poteka v največjem obsegu doslej.

Borut Debevc, vodja krajevne enote Logatec ZGS je zapisal: “V občini Logatec imamo za leto 2020 načrtovano spomladansko sadnjo 100.000 sadik gozdnega drevja, na 35 hektarih gozdnih površin. Sadili bomo pretežno bukev in smreko. Za sadnjo in s tem brezplačno dobavo sadik se je odločilo 25 lastnikov. Ker so bile sadike v drevesnici pripravljene že sredi marca, smo pričakovali oteženo predajo sadik in izvedbo sadnje, zato smo pripravili poseben načrt, v katerem smo upoštevali zdravstvene omejitve, ki nam jih nalaga vladna uredba. Pozitivno nas je presenetilo, da lastniki niso niti za trenutek oklevali in so že v marcu pričeli s sadnjo. Trenutno je sadnja v gozdu v polnem zagonu in pričakujemo, da bo izvedena v celoti. V občini Logatec je bilo sicer zaradi posledic naravnih ujm od leta 2014 dalje posajenih 750.000 sadik gozdnega drevja na preko 260 hektarjih gozdnih površin.”

Povezavi:

Besedilo in fotografije: Boris Rantaša, ZGS – Centralna enota

Če želite objave na blogu ZGS prejemati v e-poštni nabiralnik, vpišite svoj e-naslov v spodnje okence in kliknite “Naroči”.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s