Film Pragozd Krokar na ogled v slovenščini in angleščini

V okviru projekta LIFEGENMON je Gozdarski inštitut Slovenije v sodelovanju z ZGS in Ministrstvom za okolje in prostor prilagodil in prevedel v angleščino ter pridobil pravice za predvajanje filma Pragozd Krokar. Film je do nadaljnega na voljo za ogled na Youtube kanalu ZGS.

Slovensko

Film Pragozd Krokar predstavi največji pragozdni rezervat v Sloveniji, bukov pragozd Krokar, ki je bil leta 2017 vpisan na UNESCOV Seznam svetovne naravne dediščine kot starodaven in prvinski bukov gozd s posebno univerzalno vrednostjo. Odmaknjen visoko nad dolino Kolpe ta pragozd obstaja že vse od časa pred ledenimi dobami. To so pokazale genetske raziskave v evropskih bukovih gozdovih in primerjave med rezultati teh raziskav. Pragozd Krokar je zato eno od izjemno redkih ledenodobnih zatočišč bukve, ki se je po ledenih dobah razširila z jugovzhodnega obrobja Alp po vsej srednji Evropi.

Produkcija: RTV Slovenija. Objavo filma so omogočili projekt LIFEGENMON, Gozdarski inštitut Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije in Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije.

English

The film Krokar Virgin Forest presents the largest old-growth forest reserve in Slovenia – the Krokar virgin forest on Borovška gora. In 2017 it was declared as an UNESCO natural heritage site. Forest genetic research has shown that this forest is one of the extremely rare glacial refugia of European beech.

Production: RTV Slovenija. The English adaptation of this film was made within the LIFE LIFEGENMON project and made possible by the Slovenian Forestry Institute, Slovenia Forest Service and the Ministry of Environment and Spatial Planning of the Republic of Slovenia.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s