Izobraževanje o krojenju in ogled furnirnice Merkscha

14. licitacija vrednejših sortimentov lesa 2020 v Podgorju pri Slovenj Gradcu je bila doslej najuspešnejša tako po količini licitiranega lesa kot po najvišji doseženi ceni hloda. Izvedbo takšne licitacije omogočajo tudi gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije, ki vrednejši les zbirajo, ga krojijo in odpremljajo na licitacijo. Pri tem delu se velikokrat srečajo z vprašanjem: »Kako skrojiti hlod, da bi lastnik iztržil največ?«

Izobraževanje o krojenju in ogled furnirnice Merkscha v Celju

Zato je organizator licitacije vrednejših sortimentov lesa povabil gozdarje, ki zbirajo in krojijo hlodovino za licitacijo, na izobraževanje o krojenju in ogled furnirnice Merkscha v Celje, ki je ena izmed vodilnih furnirnic v Evropi. Tu v furnirje predelajo večino hlodovine, prodane na slovenski licitaciji vrednejših sortimentov lesa.

Na izobraževanju so največ pozornosti posvetili napakam pri krojenju, ki so bile predstavljene na skladišču obrata, ter trendom v lesni industriji. Največ časa je bilo posvečenega krojenju hrasta, najbolj iskane drevesne vrste, ter zanimivim (iskanim) napakam. To so predvsem male zrasle in zdrave grčice, katerih produkt je furnir maceriran hrast. Ogledali so si tudi druge drevesne vrste in najpogostejše napake pri njihovem krojenju (tudi gorskega javorja rebraša).

Priporočila za krojenje vrednejšega lesa

Nekaj priporočil za krojenje, ki smo jih spoznali na izobraževanju:

  • zraven najboljših hlodov zaradi grde strukture letnic (fajfe) ne puščamo koreničnika.
  • Na vsaki strani hloda se redno dodaja po 10 cm zaščite, tako da je najmanjša dolžina hloda F za licitacijo 2,7 m.
  • Kupci se neradi odločajo za kombinirane hlode (hlode, sestavljene iz sortimentov več različnih kakovosti), saj preostanek hloda za kupca večinoma ni uporaben.

Pri ogledu furnirnice je bilo zanimivo videti, kako je predelan les, ki ga v gozdu gojimo sto in več let, na koncu pa se oplemeniti s pravilno obdelavo. Kupci hlodovine, ki les pripeljejo na razrez, pogosto spremljajo celotno obdelavo in predelavo do končnega furnirja, saj jih zanima, ali so naredili dobro investicijo – les na skladišču dokončno skrojijo in označijo, kako naj bo razžagan na prizme ter razrezan na furnir.

Zavod za gozdove Slovenije, 12. 3. 2020. Zapisal: Roman Črnič, OE Ljubljana; foto: Jože Prah, OE Brežice; uredil: Boris Rantaša, Centralna enota.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s