Dijaki in študenti pomagali pri obnovi gozdov v Cerju

Gozdni požar v Cerju je avgusta 2019 poškodoval približno 100 hektarjev gozdov črnega bora. Območna enota Sežana Zavoda za gozdove Slovenije je z obnovo pogorele površine skozi organizacijo delovnih akcij pričela že lani, decembra so na primer gozdarji iz Slovenije in Italije na posadili 4000 sadik črnega bora primerne provenience.

25. in 29. februarja 2020 (v torek in soboto) so gozdarji ZGS z dijaki in študenti izvedli še dve akciji obnove gozda s sadnjo na pogorišču Cerje. Kljub slabem vremenu je v torek, 25. februarja 2020, drevesa sadilo 26 dijakov Srednje gozdarske in lesarske šole iz Postojne in 3 študentje Višje strokovne gozdarske šole iz Postojne s profesorji. Po uvodnih pozdravih, predstavitvi pomnika miru in sanacijskega načrta je sledila sadnja. V vlažnem vremenu in kakšno uro celo v dežju so posadili okoli 1000 sadik črnega bora.

V soboto, 29. februarja 2020, je pri obnovi gozda sodelovalo okoli 60 študentov in profesorjev Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Dogodek je odprl župan občine Miren – Kostanjevica Mavricij Humar, sledili so pozdravi ter predstavitvi Pomnika miru in sanacijskega načrta ter 4 ure sadnje. Z vremenom je bilo tokrat več sreče in ob kulisi prekrasnih razgledov so posadili še okoli 2000 sadik črnega bora.

OBVESTILO: naslednja predvidena akciji sadnje, ki naj bi potekala na Mednarodni dan gozdov, 21. marca 2020, je bila zaradi nevarnosti korona virusa ODPOVEDANA.

Tekst: Boštjan Košiček, vodja ZGS OE Sežana, Fotografije: Matej Kravanja

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s